Από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου οι φορολογικές δηλώσεις - Μέχρι 4% έκπτωση στην εφάπαξ πληρωμή
Τις τέσσερις αλλαγές που προωθούνται στη φορολογία από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου. Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου κινούνται σε αλλαγές που αφορούν τα φιλοδωρήματα, την κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος, οι φορολογικές δηλώσεις και οι αλλαγές στο διοικητικό μοντέλο της ΑΑΔΕ.
Αναλυτικά προωθούνται:
- Οι αλλαγές στο φιλοδώρημα. Εισάγεται αφορολόγητο για φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα
- Η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, είτε έχουν «μπλοκάκι» είτε όχι.
- Η αλλαγή στην διαδικασία και συγκεκριμένους χρόνους υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σε μόνιμη βάση χωρίς παρατάσεις. Θα υπάρχουν ημερομηνίες που ισχύουν παγίως και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.
- Ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ
Αναφορικά με τα φιλοδωρήματα, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας, αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική σημείωσε πως θεσπίζεται «αφορολόγητο μέχρι τα 300 ευρώ για τα φιλοδωρήματα που προέρχονται από τα POS» ενώ επεσήμανε πως «η φορολόγηση που ίσχυε μέχρι πρότινος ήταν από το πρώτο ευρώ».
Σκοπός είναι να συνυπολογίζονται τα έσοδα ενός εργαζομένου και τα φιλοδωρήματα να μπορούν να φορολογούνται και ο μισθός του εργαζομένου. Εισπράττονταν από τα μετρητά και μόνο ένα μικρό ποσό δηλωνόταν στην ΑΑΔΕ.
Αντικίνητρα στους εργοδότες που θα επιδιώξουν μείωση μισθών
Αυτό το μέτρο θα έχει ισχύ από την 1η Νοεμβρίου του 2024.
Την ίδια ώρα, όπως ενημέρωσε ο ίδιος θα υπάρχει ρύθμιση ώστε εάν ένας εργοδότης επιδιώξει να αντικαταστήσει τον μισθό ενός εργαζομένου με τα φιλοδωρήματα, να υπάρξει αντικίνητρο για τον εργοδότη.
«Για παράδειγμα εάν ένας εργαζόμενος παίρνει μισθό 850 ευρώ και ο εργοδότης του τον μειώνει στα 650 και του λέει ότι τα υπόλοιπα 200 θα τα παίρνει από τα φιλοδωρήματα, τότε αυτό θα ρυθμίζεται με διάταξη και θα υπάρχει επιπλέον φορολόγηση για τον εργοδότη για να προστατέψουμε» εξήγησε.
Δηλαδή, θα υπάρχει αντικαταχρηστική διάταξη για την τεχνητή μείωση των μισθών.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα
Την ίδια, ώρα εξαγγέλθηκε η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ, πριν από περίπου ένα μήνα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες με μπλοκάκι ή μη.
Αυτή η απόφαση, όπως εξήγησε ο υφυπουργός συνιστά, αποτέλεσμα σημαντικού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και ειδικότερα με το Οικονομικό Επιμελητήριο.
Αποσαφηνίζεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
Ακόμη γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες που αποσαφηνίζουν την διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Πλέον καθίσταται σαφές το χρονικό διάστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων από τις 15 Μαρτίου μέχρι και τις 15 Ιουλίου και δεν θα αλλάζει κάθε χρόνο, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι υπόχρεοι πότε ξεκινάει η υποβολή και πότε τελειώνει.
Δίνονται επίσης σημαντικά κίνητρα για τις καταβολές φόρου και συγκεκριμένα:
- 4% αν η δήλωση υποβληθεί στον πρώτο 1,5 μήνα της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ έως 31 Ιουλίου ο φόρος που αναλογεί,
- 3% αν η διαδικασία υποβληθεί στον δεύτερο 1,5 μήνα της προθεσμίας,
- 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.
Μονιμοποιείται, επίσης, η καταβολή του φόρου σε οκτώ ισόποσες δόσεις.
Ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία συνιστά το γεγονός πως το κράτος δεν θα ζητάει μόνο από τους φορολογούμενους να είναι εντάξει με τις προθεσμίες, αλλά και από την ΑΑΔΕ και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του δημοσίου, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις.
«Δεν έχει ξαναγίνει έως τώρα στην Ελλάδα, είναι μια αλλαγή συμπεριφοράς εκ μέρους του δημοσίου. Έχει ένα χρώμα εκσυγχρονισμού και δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο υπουργός.
Κυρώσεις σε όσους καθυστερούν την έκδοση βεβαιώσεων αποδοχών
Πρόστιμα έως 2.500 ευρώ θα βεβαιώνονται σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς του δημοσίου που καθυστερούν την έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών ή στέλνουν ανακριβείς βεβειώσεις.
Ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ
Περιγράφοντας το νέο διοικητικό μοντέλο της ΑΑΔΕ, ανακοινώθηκε η ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ του διοικητή και του συμβουλίου διοίκησης.
Θα προβλέπεται δυνατότητα για δεύτερη ανανέωση του διοικητή της ΑΑΔΕ με κρίση από το συμβούλιο διοίκησης, αλλά και η δυνατότητα πρόσληψης διευθυντών και από τον ιδιωτικό τομέα, θέσεις υποδιοικητών με συγκεκριμένα καθήκοντα.