ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σταϊκούρας: Σε 87 μέρες οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα έχουν μετρό

Σταϊκούρας: Σε 87 μέρες οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα έχουν μετρό

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η ολοκλήρωση της κατασκευής του Μετρό της Θεσσαλονίκης και η παράδοσή του στην υπηρεσία των πολιτών μετουσιώνει όλες τις επιδιώξεις που βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής μας» δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της λειτουργίας του Μετρό της Θεσσαλονίκης στις 30 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της αρχικής τοποθέτησής του τόνισε ότι: «Μέχρι σήμερα το συνολικό ποσοστό υλοποίησης οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης ανέρχεται στο 94,60%. Έχοντας ολοκληρώσει την κατασκευή του έργου, απομένει μόνο η ολοκλήρωση των δοκιμών των Η/Μ συστημάτων και του τροχαίου υλικού». Παράλληλα παρουσίασε αναλυτικά τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες για την περαίωση του έργου.

metro thessalonikis

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποδεικνύει, στην πράξη, πως σχεδιάζει, δρομολογεί, υλοποιεί και παραδίδει στους πολίτες της Θεσσαλονίκης έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους, αναβαθμίζουν το επίπεδο των υποδομών στις υπηρεσίες μεταφορών, αναδεικνύουν το ρόλο και τις αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και μετατρέπουν τη Θεσσαλονίκη σε ένα πρότυπο ανάπτυξης για όλη τη χώρα», κατέληξε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«Όταν ανακοινώνουμε τις μελλοντικές επεκτάσεις του Μετρό, δεν σημαίνει ότι αύριο ξεκινάμε. Είμαστε σε αναζήτηση χρηματοδοτικών πόρων για να προχωρήσουν τα έργα. Δεν είναι μία απλή υπόθεση. Αυτή τη στιγμή, οι υποδομές δεν αποτελούν προτεραιότητα στα Ευρωπαϊκά προγράμματα και κατά συνέπεια είναι μία μελλοντική άσκηση για το Υπουργείο μας, καθώς για να απευθυνθούμε στους Ευρωπαϊκούς Φορείς και στους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, θα πρέπει προηγουμένως να έχει παραδοθεί η βασική γραμμή. Για αυτό η 30η Νοεμβρίου, είναι μέρα – ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη. Θα αλλάξει η εικόνα της πόλης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση της επέκτασης του Μετρό. Φθάνοντας στην παράδοσή του μπορούμε να περιορίσουμε τις αντιδικίες μόνο στα πολιτικά fora.

taxiaos-ipodomon-ypodomwn-metro-thessalonikis

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτή τη στιγμή η πόλη έχει ανάγκη από ένα έργο. Λέμε ότι ναι, μπορούμε να παραδώσουμε έργα. Ξέρουμε να κάνουμε έργα και υπάρχουν εταιρείες που μπορούν να τα υποστηρίξουν. Θα κάνουμε έργα. Η πόλη πρέπει να αντλήσει την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθησή της – γιατί δεν είναι θέμα μόνο της κεντρικής εξουσίας – και να έρθει μαζί μας για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα».

Κατά 137.000 τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα προβλέπεται να μειώσει τις εκπομπές CΟ2 η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, επισήμανε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, Νικόλαος Κουρέτας, ενώ πρόσθεσε πως αναμένεται να αυξήσει τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς από ένα πενιχρό 15% σήμερα (βάσει μελέτης) στο 50%.

«Το Μετρό Θεσσαλονίκης έχει στην πραγματικότητα τελειώσει» επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρος Έξαρχου, τονίζοντας ότι τον τελευταίο έναν χρόνο καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια από την εταιρεία και «ετέθη σε κίνηση το τεχνικό θηρίο που λέγεται ΑΚΤΩΡ», ώστε παρά τις αρχικές ειρωνίες και αμφισβητήσεις, το έργο να ολοκληρωθεί πράγματι στις 30 Νοεμβρίου.

exarhou-exarxou

Ο αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος τηε ΑΚΤΩΡ Αλέξανδρος Εξάρχου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την υποδειγματική συνεργασία με το ελληνικό δημόσιο. Πρόσθεσε δε πως το Μετρό Θεσσαλονίκης θα πρέπει να λειτουργήσει ως παράδειγμα για το μέλλον, ως προς το τι πρέπει να γίνεται με τα δημόσια έργα, ώστε αυτά όχι απλά να εκτελούνται καλύτερα, αλλά και να στοιχίζουν φθηνότερα.

metro thessalonikis

Σημειώνεται πως η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει με 18 συρμούς χωρίς οδηγό (θα υπάρχει ένας συνοδός για ασφάλεια).

Η μέγιστη μεταφορική ικανότητά του θα είναι 18.000 επιβάτες ανά ώρα ανά κατεύθυνση, αθροίζοντας σύνολο 254.000 επιβατών, που υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τους 350.000 όταν προστεθούν οι 15 επιπλέον συρμοί.

Ως προς τις χρονοαποστάσεις (τον χρόνο που θα απαιτείται ώστε ένας συρμός να περάσει από κάθε στάση), ο κ.Ταχιάος επισήμανε ότι αυτές τις καθορίζει η ζήτηση, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ημέρας και των ωρών αιχμής, τα τρένα θα περνούν αρχικά κάθε 2,5 λεπτά από τις στάσεις, ενώ όταν παραδοθούν και οι πρώτοι επτά από τους 15 πρόσθετους συρμούς, ο χρόνος θα μειωθεί στο 1,5 λεπτό.