ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πληθωρισμός: Αυξήθηκε στο 3,1% στην Ελλάδα τον Αύγουστο - Μειώθηκε στην Ευρωζώνη

ΙΝΤΙΜΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΣ

Αυξημένος κατά 3,1% ήταν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, την ώρα που στην Ευρωζώνη έπεσε σε χαμηλό τριετίας στο 2,2%

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στο σύνολο της Ευρωζώνης υποχώρησε στον Αύγουστο στο 2,2% ετησίως από το 2,6% του περασμένου μήνα, όσο προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών.

Για την Ελλάδα, μετά το 3% του Ιουλίου ο ΔΤΚ αυξήθηκε οριακά στο 3,1%, ενώ στη μηνιαία σύγκριση Αυγούστου - Ιουλίου οι τιμές διατηρήθηκαν αμετάβλητες (0%).

Σε επίπεδο ευρωζώνης, τη μικρή επιβράδυνση που προέβλεπαν οι αναλυτές έδειξε και το πιο στενό μέτρο του δομικού πληθωρισμού, το οποίο δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ για τον καθορισμό της πολιτικής της.

Συγκεκριμένα, ο δομικός ΔΤΚ υποχώρησε στο 2,8% ετησίως τον Αύγουστο από το 2,9%, με μηνιαία αύξηση κατά 0,2% αφότου είχε παραμείνει σταθερός σε επίπεδο μήνα τον Ιούλιο.

Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (4,2%, έναντι 4,0% τον Ιούλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,4%, έναντι 2,3% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, έναντι 0,7% τον Ιούλιο) και την ενέργεια (-3,0%, έναντι 1,2% τον Ιούλιο).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης