ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τουρισμός: Ποια νησιά προτίμησαν Έλληνες και ξένοι ταξιδιώτες τον Δεκαπενταύγουστο

Τουρισμός: Ποια νησιά προτίμησαν Έλληνες και ξένοι ταξιδιώτες τον Δεκαπενταύγουστο

Νησιωτικός προορισμός

PIXABAY

Τα νησιά των Κυκλάδων βρέθηκαν στην κορυφή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών τον φετινό Δεκαπενταύγουστο.

Η Πάρος, η Νάξος, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Τήνος ήταν τα νησιά που δέχτηκαν το μεγαλύτερο όγκο επιβατικής κίνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ferryhopper για τις κρατήσεις την περίοδο από 14 έως 18 Αυγούστου 2024. Αξίζει να σημειωθεί πως, παρότι και η Σαντορίνη παρέμεινε στους δημοφιλέστερους προορισμούς στο σύνολο, παρατηρήθηκε σχετική μείωση συγκριτικά με πέρυσι.

Διαφοροποιήσεις ως προς τις προτιμήσεις παρατηρούνται μεταξύ ξένων και Ελλήνων ταξιδιωτών. Αναλυτικά, οι Έλληνες προτίμησαν τα παρακάτω νησιά για τον φετινό Δεκαπενταύγουστο: 1. Τήνος, 2. Αίγινα, 3. Νάξος, 4. Σύρος, 5. Πάρος, 6. Κρήτη, 7. Άνδρος, 8. Κέρκυρα, 9. Μύκονος, 10. Κύθνος. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες GenZers και Millennials, προτίμησαν τη Νάξο, την Τήνο, την Πάρο, τη Σύρο και την Κρήτη. Από τους 10 δημοφιλέστερους προορισμούς των Ελλήνων απουσιάζει η Σαντορίνη, κάτι το οποίο παρατηρήθηκε και την περίοδο του Πάσχα αλλά και του Αγίου Πνεύματος φέτος.

Παράλληλα, τον φετινό Δεκαπενταύγουστο φάνηκε να ανεβαίνουν στις λίστες με τις προτιμήσεις και νέοι νησιωτικοί προορισμοί. Σε σχέση με το 2023, οι παρακάτω προορισμοί σημείωσαν μεγάλη αύξηση: Λευκάδα (1124%), Κεφαλονιά (665%), Σκόπελος (274%), Χανιά (130%), Ικαρία (91%), Λέσβος (80%).

Στον αντίποδα, επισκέπτες από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία που έκαναν έντονη την παρουσία τους το φετινό καλοκαίρι στα νησιά, φάνηκε να προτιμούν την Πάρο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Νάξο και τη Μήλο.

Με βάση τα ίδια στοιχεία και όπως προκύπτει από τις επιλογές των ταξιδιωτών όλο το 2024 φαίνεται να δημιουργείται μια τάση για ταξίδια σε λιγότερο τουριστικούς προορισμούς και για συνολική διεύρυνση των επιλογών των ταξιδιωτών. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους Έλληνες ταξιδιώτες αυτό αποτυπώνεται και στο μέσο κόστος ανά κράτηση που κινήθηκε στο -3%, καταδεικνύοντας μια τάση για πιο οικονομικά ταξίδια.

Στη Βόρεια Ελλάδα, τα δρομολόγια με την υψηλότερη επιβατική κίνηση ήταν: Καβάλα - Λήμνος, Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη, Βόλος - Σκιάθος, Μαντούδι - Σκόπελος και Θεσσαλονίκη - Σκόπελος.

Τέλος, αξίζει να σημειώνεται πως η επιβατική κίνηση για τα δρομολόγια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επίσης, κινήθηκε αυξητικά τον φετινό Δεκαπενταύγουστο. Συγκεκριμένα σημειώθηκε άνοδος στις γραμμές: Μαρμαρίδα - Ρόδος, Αϊβαλί - Λέσβος, Φετίγιε - Ρόδος και Τσεσμέ - Χίος.