Τουρισμός: Με δύο «ταχύτητες» η φετινή σεζόν - Κερδισμένοι, χαμένοι και πού κυμάνθηκαν οι τζίροι
Με διαφορετικές «ταχύτητες» ανά περιοχή κινείται φέτος η τουριστική σεζόν στη χώρα μας, με άλλους προορισμούς να διατηρούν τη θετική εικόνα των προηγούμενων ετών, κάποιους να ενισχύουν τη δυναμική τους και ορισμένους να μετρούν απώλειες.
Τα πρόσφατα στοιχεία από τα 14 αεροδρόμια της Fraport για τον Ιούλιο, δείχνουν πως συνολικά η επιβατική κίνηση ήταν αυξημένη κατά 3,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, με 6,4 εκατ. επιβάτες.
Οι 905 χιλιάδες εξ αυτών (+4,8%) αφορούσαν μετακινήσεις εντός Ελλάδας και τα 5,51 εκατ. (+3,6%) αντίστοιχα, διεθνείς μετακινήσεις.
Τέσσερα αεροδρόμια κατέγραψαν μείωση:
- της Μυκόνου (-4,2%),
- της Καβάλας (-13,2%),
- του Ακτίου (-3,1%) και
- της Θεσσαλονίκης (-0,7%).
- Η Σαντορίνη εμφάνισε οριακή μείωση της τάξεως του -0,1% στις διεθνείς μετακινήσεις και συνολικά αύξηση 0,9%.
Σημαντική άνοδο σε διψήφιο ποσοστό κατέγραψε, από την άλλη πλευρά, η Μυτιλήνη με αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης κατά 17,5% καθώς και +47,6% των επιβατών του εξωτερικού.
Όπως και η Ρόδος με άνοδο 13% και +14% στους επιβάτες του εξωτερικού. Ακολούθησαν τα Χανιά (6,4%), η Ζάκυνθος(4,8%), η Κέρκυρα (4,1%), η Σάμος (1,8%), η Κεφαλονιά (1,5%), η Σκιάθος (1,4%) και η Κως (0,8%).
Ενισχυμένος ο συνολικός τζίρος σε καταλύματα - εστίαση
Διαφοροποιήσεις ανά περιοχή παρατηρούνται και στον τουριστικό τζίρο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τον κύκλο εργασιών των καταλυμάτων και των επιχειρήσεων εστίασης τον Ιούνιο 2024, ο οποίος στο σύνολό του ήταν αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Μεταξύ των νησιωτικών προορισμών, σημαντική άνοδο κατέγραψε η Μυτιλήνη κατά 53,2%, η περιφερειακή ενότητα της Χίου κατά 51,8% και της Πάρου κατά 34,5%. Αύξηση 23,3% παρατηρήθηκε στη Μήλο και 22,5% στη Ικαρία.
Στην Κρήτη, η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου εμφάνισε άνοδο 15,2%, του Λασιθίου, 13,8%, του Ρεθύμνου, 10,4% και των Χανίων, 11,1%.
Στα νησιά του Ιονίου, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Κέρκυρα με αύξηση 12,6% και ακολούθησε η Κεφαλονιά με 11,5% Εκτός των νησιών, σημαντικά ενισχυμένος ήταν ο τουριστικός τζίρος στη Χαλκιδική κατά 24,9%.
Η πτώση σε Μύκονο και Σαντορίνη
Από την άλλη πλευρά, πτωτικά κινήθηκε τον Ιούνιο ο τουριστικός τζίρος σε Μύκονο και Σαντορίνη.
Στην Μύκονο, πέραν της μειωμένης επιβατικής κίνησης, καθώς οι ξένοι επισκέπτες που ταξίδεψαν στο νησί τον αεροπορικώς ήταν λιγότεροι κατά 5,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, μειωμένος κατά -4,9% ήταν και ο συνολικός τζίρος των καταλυμάτων και επιχειρήσεων εστίασης.
Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τον κλάδο των καταλυμάτων η πτώση του τζίρου έφτασε το -12,1% ενώ της εστίασης το -7,4%. Στη Σαντορίνη ο συνολικός τζίρος καταλυμάτων και εστίασης ήταν μειωμένος κατά 1,2%. Ο κύκλος εργασιών των καταλυμάτων του νησιού κατέγραψε πτώση -7,2% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο και των επιχειρήσεων εστίασης κατά - 3,6%.
Εκτός από τα δύο νησιά, εξαιρέσεις στη συνολικά ανοδική πορεία του τουριστικού τζίρου τον Ιούνιο αποτέλεσαν επίσης οι περιφερειακές ενότητες: Θεσπρωτίας (-16,3%), Φλώρινας (13,4%) Ημαθίας (-3,5%), Σερρών (- 2,9%), Μαγνησίας (-2,6%) και Λακωνίας (-2%).