Απόψε ψηφίζεται η τροπολογία για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους νοικοκυριών και αγροτών
Ανανεώθηκε:
Απόψε ψηφίζεται από την Βουλή, η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των οικιακών καταναλωτών, καθώς και των αγροτών.
Την τροπολογία εισηγήθηκε στην Ολομέλεια, ο αρμόδιος υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος εξήγησε ότι επιβάλλεται έκτακτο τέλος στην παραγωγή από φυσικό αέριο ηλεκτρισμού 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με την οποία θα χρηματοδοτηθεί και το ταμείο ενεργειακής μετάβασης έτσι ώστε να μπορεί να επέμβει στις τιμές του Αυγούστου ενισχύοντας τους οικιακούς καταναλωτές.
Σύμφωνα με την τροπολογία το τέλος θα επιβληθεί κατ’ ελάχιστον για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης. Ο υπουργός, εξήγησε ότι η αιτία που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το εργαλείο του τέλους είναι γιατί υπήρχε αυτή η ανωμαλία στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που οδήγησε σε σύζευξη σε πολύ υψηλές τιμές των αγορών της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.
«Τα αίτια ήταν εξωελληνικά κατά κύριο λόγο και τα εξήγησα εξαντλητικά, αλλά αυτές οι πολύ υψηλές τιμές ήταν τιμές που δημιούργησαν πολύ μεγάλα έσοδα χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη άνοδος του κόστους. Ερχόμαστε λοιπόν και φορολογούμε το συγκεκριμένο πεδίο, ελπίζουμε ταυτόχρονα να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας» είπε χαρακτηριστικά και απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν χρησιμοποιούμε κάποιου είδους μηχανισμό υπερεσόδων, εξήγησε πως ο απλός και ξεκάθαρος λόγος είναι ότι τέτοιος μηχανισμός δεν επιτρέπεται για τέτοιου είδους περιπτώσεις τούτη τη στιγμή μετά την νέα ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία μπήκε σε εφαρμογή τον περασμένο Ιούνιο.
Η ευρωπαϊκή οδηγία, ζητά κατ’ ελάχιστον να προβλέπεται ότι μία κρίση θα διαρκεί τρεις μήνες για να μπορεί να αιτηθεί ένα κράτος – μέλος την ενεργοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού.
Ο κ. Σκυλακάκης προσέθεσε ότι τρεις μήνες δεν υπάρχει περίπτωση να διαρκέσει η συγκεκριμένη κρίση, διότι ήδη στην ουσία πέρασε, και το γεγονός αυτό, μας αποτρέπει από το να ενεργοποιήσουμε τη συγκεκριμένη οδηγία.
«Χρησιμοποιούμε λοιπόν το εργαλείο του τέλους το οποίο μεν δεν είναι τέλειο εργαλείο, αλλά είναι το καλύτερο που διαθέτουμε» είπε.
Ακόμη τόνισε ότι σκοπεύουμε να αναζητήσουμε στην Ευρώπη πως θα μπορούμε να κάνουμε έκτακτες παρεμβάσεις σε ενδημικά φαινόμενα, αλλά αυτό σημαίνει μια συνολική διαπραγμάτευση και πάρα πολύ χρόνο, συνεπώς εδώ η κυβέρνηση φέρνει μια άμεση κατ΄ οικονομίαν λύση, με τις αδυναμίες της, αλλά είναι η καλύτερη που μπορούμε να φέρουμε.
«Και η ενεργειακή αγορά είναι μια πάρα πολύ σύνθετη αγορά και παρακαλώ να προσπαθούμε να την συζητούμε στη βάση της συνθετότητάς της» προέτρεψε το Σώμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αγρότες
Ο κ. Σκυλακάκης, αναφέρθηκε στην δεύτερη πτυχή της τροπολογίας η οποία αφορά την εξαγγελία της κυβέρνησης για το αγροτικό ρεύμα.
«Εξαγγείλαμε το ΓΑΙΑ καθώς και μία ρύθμιση μακροχρόνια των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των αγροτών, προς τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος» τόνισε και συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι αυτή η ρύθμιση είναι ενεργή σήμερα, όμως είναι ανάγκη να προστατευθούν οι αγρότες, κατά το δυνατόν, από την γραφειοκρατική τυχόν καθυστέρηση να μπουν στην πλατφόρμα, να κάνουν τα χαρτιά κλπ - κάτι που στη μέση της καλλιεργητικής περιόδου δεν είναι και πάντα η άμεση προτεραιότητα - οπότε με αυτή την τροπολογία τους βάζουμε όλους στη ρύθμιση, με δυνατότητα αζημίως μέχρι τέλη Οκτωβρίου, που θα τελειώσει και η καλλιεργητική περίοδος, να βγουν αν επιθυμούν να βγουν.
Ταυτοχρόνως, ο υπουργός, σημείωσε ότι τους βάζουμε και στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία είναι άτοκη και πολύ μακροπρόθεσμη (10 έτη).
«Συνεπώς είναι μια πολύ ευνοϊκή ρύθμιση, που καλύπτει και τους ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ, η οποία θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στη σχέση αγροτών – παρόχων. Και με τις σημερινές τιμές, το να είσαι ανάμεσα στα 9 και τα 11 ευρώ είναι εξαιρετικές τιμές για τους αγρότες. Σε κάθε περίπτωση, όποιος δεν θέλει να είναι ενταγμένος σε αυτή τη ρύθμιση, κάνει μια αίτηση και βγαίνει αζημίως» κατέληξε ο υπουργός.