ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη την Τρίτη για τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη την Τρίτη για τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος
Ο Πρωθυπουργός INTIME

Έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος.

Η έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15/7 στις 10 π.μ.

Υπενθυμίζεται πως από την Κυριακή 7 Ιουλίου η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει ανατιμηθεί κατά 195,8%. Από τα 64,67 ευρώ, στα 190,13 ευρώ στις 12 Ιουλίου, με το άλμα να αποδίδεται στην αύξηση της ζήτησης λόγω του καύσωνα.

«Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Έχουμε προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων με την Ιταλία, γίνεται συντήρηση στο καλώδιο Ρουμανίας-Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα η Ρουμανία να εξαρτάται από τις εισαγωγές από την ακριβή Ουγγαρία και κάνουμε εξαγωγές. Ο εξωγενής παράγοντας είναι αυτός που μας ανεβάζει τις τιμές. Είναι κάτι που μπορεί να εξομαλυνθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες» επισήμανε.

Οι κερδοσκόποι εκτοξεύουν τις τιμές του TTF

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από τον αναλυτή Σεμπ Κένεντι, σημαντικό μέρος της τιμής του ευρωπαϊκού συμβολαίου TTF, σε ποσοστό περίπου 30%, αποδίδεται σε κερδοσκόπους.

Ενδεικτικό είναι ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια κατείχαν πρόσφατα θέσεις 262 TWh στο TTF, δηλαδή παραπάνω από την ετήσια κατανάλωση αερίου της Ολλανδίας.

Οι θέσεις που στοιχηματίζουν σε άνοδο βρίσκονταν στις 420 TWh στα τέλη Απριλίου, ενώ οι καθοδικές έχουν μειωθεί τελευταία από τις 343 στις 235 TWh.

Πρόκειται για ένα θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση, με μια πλευρά της αγοράς να κάνει έκκληση για περισσότερη ρύθμιση και εποπτεία, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ