ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Λιαργκόβας για 5ο τραπεζικό πυλώνα: «Πολλαπλά τα οφέλη για τον πολίτη και την ελληνική οικονομία»

Λιαργκόβας για 5ο τραπεζικό πυλώνα: «Πολλαπλά τα οφέλη για τον πολίτη και την ελληνική οικονομία»

Ο Παναγιώτης Λιαρκόβας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τη μεγάλη συμφωνία που επίκειται στον τραπεζικό τομέα με τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια και τη δημιουργία πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στη χώρα χαιρέτισε ο Παναγιώτης Λιαρκόβας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

«Δεν το συζητάμε καθόλου. Εμείς το λέγαμε συνεχώς στο ΚΕΠΕ ότι αν θέλουμε να δούμε μείωση της ακρίβειας στις τραπεζικές υπηρεσίες, πρέπει να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Πρέπει να σπάνε τα ολιγοπώλια, να μπαίνουν καινούργιοι παίκτες στο παιχνίδι, έτσι ώστε να μπορεί ο πολίτης, και γενικά όποιος χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες, να απολαμβάνει χαμηλότερο κόστος. Άρα εμείς ως ΚΕΠΕ αλλά και εγώ προσωπικά χαιρετίζουμε αυτή την προσπάθεια, και καλό είναι να γίνει και σε άλλους τομείς», τόνισε ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής μιλώντας στο Action 24.

«Μόνο καλά θα φέρει για τον πολίτη»

Αναφορικά με τα κόστη στις τραπεζικές υπηρεσίες που υπάρχουν σήμερα, επισήμανε ότι «έχουν αυξηθεί πολύ, έως και υπερβολικά», και ως εκ τούτου μια τέτοια εξέλιξη στον τραπεζικό κλάδο «μόνο καλά θα φέρει για τον πολίτη».

«Εμείς στο ΚΕΠΕ κάναμε μελέτες, και το φαινόμενο αυτό, της μεγάλης αύξησης του κόστους αυτών των υπηρεσιών, το ονομάζαμε και τραπεζική απληστία, θέλοντας να δείξουμε ότι οι τράπεζες, ναι δεν λέει κανείς ότι δεν πρέπει να είναι κερδοφόρες, και χρειαζόμαστε και κερδοφόρες τράπεζες, αλλά δεν πρέπει να αδιαφορούν για το πόσο μπορεί η κοινωνία να αντέξει τις υπηρεσίες που προσφέρουν».

Να επανέλθουμε στην κανονικότητα

Συνεχίζοντας ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, τόνισε: «Άρα το γεγονός λοιπόν ότι από τους τέσσερις πάμε σε πέντε τραπεζικούς πυλώνες, αυτό είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Να σας θυμίσω ότι πριν από την οικονομική κρίση είχαμε 19 τράπεζες στη χώρα μας. Από τις 19 λοιπόν πήγαμε στις 4, στις λεγόμενες συστημικές. Επομένως υπάρχει μία μη κανονικότητα αν θέλουμε να μιλάμε και για κανονικότητες. Πρέπει σιγά-σιγά, σταδιακά να βλέπουμε αυξημένο ανταγωνισμό έτσι ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα όπως παλιά που ήταν πιο χαμηλό το κόστος των υπηρεσιών. Σταδιακά να γίνει και εδώ πιο χαμηλό το κόστος. Επομένως, τα οφέλη για τον πολίτη, για το χρήστη των υπηρεσιών, αλλά και γενικότερα για την ελληνική οικονομία θα είναι πολλαπλά και δεν θα εξαντληθούν στην τρέχουσα συγκυρία. Θα είναι οφέλη τα οποία θα απλώνονται στα επόμενα χρόνια».

«Παγκρήτια και Attica bank, δύο τράπεζες με κοινωνικό χαρακτήρα»

Στην επισήμανση ότι παράγοντες και φορείς της αγοράς υποστηρίζουν πως ένα 95% της επιχειρηματικότητας σήμερα δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ο κ. Λιαργκόβας είπε: «Βεβαίως αυτό που μου είπατε προηγουμένως το έχω ακούσει και εγώ. Έχω συνομιλήσει με τους προέδρους των φορέων αυτών. Υπάρχει ένα ζήτημα όντως. Η μικρομεσαία επιχείρηση είναι εκτός της χρηματοδότησης από τις συστημικές τράπεζες, επομένως υπάρχει και μία ανάγκη, μία ανάγκη να χρηματοδοτήσουμε την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας που είναι η μικρομεσαία επιχείρηση, για να συνεισφέρουν και αυτές οι επιχειρήσεις στην ανάπτυξη την οποία τόσο πολύ θέλουμε όλοι. Άρα ναι, είναι ένα υπαρκτό ζήτημα και θεωρώ ότι οι δύο τράπεζες οι οποίες συνενώνονται, τόσο η Παγκρήτια όσο και η Attica bank, είναι τράπεζες οι οποίες και από πριν είχαν επαφή με μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως αυτές εξυπηρετούσαν, και με το μέσο πολίτη. Δηλαδή είχαν ένα κοινωνικό χαρακτήρα. Τουλάχιστον αυτό είχα αντιληφθεί εγώ, αυτό βλέπω, αυτό έδειχναν και τα στοιχεία και αυτό εικάζω ότι θα συνεχίσουν να κάνουν ενώνοντας τις δυνάμεις τους και προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο ένα καινούργιο τραπεζικό πυλώνα ο οποίος θα λύνει τις ανάγκες τους».