ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στις αρχές του 2025 έρχεται το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το ΑΙ

Στις αρχές του 2025 έρχεται το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το ΑΙ
DELOITTE

Με την εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη, γνωστό και ως ΑΙ Act, να βρίσκεται προ των πυλών, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες προκειμένου να το ενσωματώσει στην εγχώρια νομοθεσία.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης της Deloitte για το συγκεκριμένο θέμα, η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι στις αρχές του 2025 να υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου οι οδηγίες που περιλαμβάνονται στο AI Act να ενσωματωθούν στην ελληνική νομοθεσία. Ουσιαστικά, θα πρόκειται για μία επικαιροποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που ψηφίσθηκε το 2022 με την Ελλάδα να είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που πέρασε νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Ελλάδα θα είναι, πάντως, και από τα πρώτα κράτη – μέλη της ΕΕ που θα ενσωματώσει τους κανόνες του ΑΙ Act στο εγχώριο νομοθετικό πλαίσιο. Το AI Act πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεδομένου ότι πολύ σύντομα αναμένεται να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά από 20 ημέρες, το AI Act θα τεθεί σε εφαρμογή, ενώ στη συνέχεια υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα διάρκειας συνολικά 3 ετών μέσα στο οποίο σταδιακά τα κράτη – μέλη, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτά θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους σχετικούς κανονισμούς. Σημειώνεται πάντως ότι η συμμόρφωση με τους περισσότερους από τους κανονισμούς θα πρέπει να γίνει μέσα σε διάστημα 2 ετών.

Μία από τις υποχρεώσεις των κρατών – μελών είναι να ορίσουν την αρχή εκείνη που θα έχει την εποπτεία της εφαρμογής του ΑΙ Act και τον έλεγχο των επιχειρήσεων αναφορικά με τη συμμόρφωση τους. Ο κ. Κυρανάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί η σχετική απόφαση.

Το AI Act δημιουργεί ένα κανονιστικό πλαίσιο αναφορικά με την αξιοποίηση των εφαρμογών και λύσεων τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να αποφευχθεί φαινόμενο αλόγιστης χρήσης που μπορεί να έχουν εξαιρετικά δυσάρεστα αποτελέσματα για την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Όπως επισημάνθηκε από τα στελέχη της Deloitte, η οποία έχει υλοποιήσει πολλά και σημαντικά έργα στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, η συμμόρφωση με το ΑΙ Act δεν θα είναι μία απλή διαδικασία και απαιτείται από τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που αξιοποιούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση σε διάφορους τομείς. Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρχει η σχετική στήριξη από τα κορυφαία στρώματα της διοίκησης της επιχείρησης, όπως επίσης θα πρέπει να υπάρχει μία προσέγγιση που να είναι προσαρμοσμένη στους εργαζόμενους, οι οποίοι θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν τι εστί τεχνητή νοημοσύνη και τι αλλαγές φέρνει.

Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε τομείς όπως είναι η ποιότητα των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των αλγοριθμικών μοντέλων αλλά και σε εκείνους της ασφάλειας των δεδομένων και της ιδιωτικότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ