ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Νέα δεδομένα για τις τραπεζικές προμήθειες - Τι λένε οι τράπεζες και η απάντηση Χατζηδάκη

Νέα δεδομένα για τις τραπεζικές προμήθειες - Τι λένε οι τράπεζες και η απάντηση Χατζηδάκη
UNSPLASH

Οι τραπεζικές προμήθειες στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη - με εξαίρεση την αποστολή εμβάσματος στο εξωτερικό, ωστόσο αποτελούν σημείο τριβής για το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τον Κωστή Χατζηδάκη να στέλνει αυστηρό μήνυμα στις τράπεζες να διευθετήσουν οι ίδιες το ζήτημα, διαφορετικά θα χρειαστεί να παρέμβει το κράτος με νομοθετική ρύθμιση. 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να υιοθετήσουν «πιο δίκαια συστήματα» με βάση τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ή επιχειρήσεων με μεγάλα δίκτυα πελατών στην Ελλάδα, «για να μην χρειαστεί κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση».

«Η μη διευθέτηση του ζητήματος των προμηθειών δεν προσφέρει τίποτε ούτε στις τράπεζες, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην κοινωνία» επισήμανε χαρακτηριστικά, ζητώντας περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης στις προμήθειες.

«Το θέμα των προμηθειών συνεχίζει να απασχολεί τις επιχειρήσεις και την κοινή γνώμη». «Είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα κινηθούν, η καθεμιά με τον δικό της τρόπο και με βάση την εμπορική της πολιτική, σε αυτήν την κατεύθυνση χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση».

Επιμένει το ΥΠΕΘΟ

Με φόντο τα αυξημένα έσοδα από προμήθειες και την επιβάρυνση των χρεώσεων στις ψηφιακές συναλλαγές το ΥΠΕΘΟ επιμένει πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές.

Άλλωστε οι αύξηση και καθιέρωση των ψηφιακών συναλλαγών σε όλους τους κλάδους αποτελεί σημείο «κλειδί» και βασικό εργαλείο στον σχεδιασμό του για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ήδη τον περασμένο Απρίλιο το ΥΠΕΘΟ νομοθέτησε επιβάλλοντας πλαφόν για τις συναλλαγές ιδιωτών έως και 10 ευρώ.

Με τη ρύθμιση αυτή, ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στη λεγόμενη «Μικρή Λιανική».

Συγκεκριμένα, για τα επόμενα 3 χρόνια στις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ που γίνονται με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα προβλέπεται ότι η προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται ο έμπορος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,50% της αξίας της συναλλαγής.

Ειδικότερα:

Επιβάλλεται ανώτατο όριο προμήθειας για συναλλαγές έως 10 ευρώ που διενεργούνται με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών που εκδόθηκαν στην Ελλάδα και εμπίπτουν στους Κωδικούς Κατηγοριοποίησης Εμπόρων για τις εξής κατηγορίες επιχειρήσεων:

παντοπωλεία, πρακτορεία Τύπου και περίπτερα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, είδη καπνιστών, καπνοπωλεία, αρτοποιεία, ταξί, καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών ειδών, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, στεγνοκαθαριστήρια, καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων, ραφεία, επιδιορθώσεις/μεταποιήσεις ενδυμάτων, καταστήματα ειδών ραπτικής, πλεκτικής, υφασμάτων, καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, εξειδικευμένα καταστήματα, καταστήματα γενικών εμπορευμάτων, καταστήματα ποικίλων ειδών (ψιλικών).

α) Η ανώτατη προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται στον έμπορο από τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών δεν δύναται να υπερβαίνει κόμμα πενήντα τοις εκατό (0,50%) της αξίας συναλλαγής.

β) Η ανώτατη διατραπεζική προμήθεια για πράξεις πληρωμών με κάρτες δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,10% της αξίας συναλλαγής για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών και το 0,15% της αξίας συναλλαγής για πιστωτικές κάρτες ιδιωτών.

γ) Η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών από διεθνείς οργανισμούς καρτών δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,10% της αξίας συναλλαγής.

Η διαφορά με την υπόλοιπη Ευρώπη

Στην Ελλάδα οι τραπεζικές προμήθειες ήταν και παραμένουν φθηνές συγκριτικά με το εξωτερικό, αλλά η συνολική εικόνα δεν είναι συγκρίσιμη γιατί τα ελληνικά τραπεζικά περιθώρια είναι μεγάλα και η πλειοψηφία των καταθέσεων έχει μηδενικό κόστος για τις τράπεζες.

Τα έσοδα από προμήθειες ανά τράπεζα φέτος στο πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε:

  • EUROBANK: 136 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank: 96,3 εκατ. ευρώ
  • Τράπεζα Πειραιώς: 145 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα: 100 εκατ. ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες καταγράφουν ετήσια αύξηση ύψους 13,8%, καθώς τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες στο πρώτο τρίμηνο, έφθασαν συνολικά τα 477 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2023 τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ήταν αντίστοιχα, 420 εκατ. ευρώ.

Ποιες προμήθειες μειώθηκαν και ποιες αυξήθηκαν φέτος

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι τράπεζες υποχρεώθηκαν από την 1 Ιανουαρίου 2024, να μειώσουν την προμήθεια που εφαρμόζεται στις συναλλαγές ανάληψης μετρητών από ATM με τη χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από άλλα ιδρύματα.

Το ανώτατο όριο από την 1η Ιανουαρίου 2024 διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Τράπεζα Πειραιώς: έως το ύψος των 2,00 ευρώ, από το ισχύον ποσό των 3,00 ευρώ,
  • Εθνική Τράπεζα: έως το ύψος των 1,90 ευρώ, από το ισχύον ποσό των 2,60 ευρώ,
  • Alpha Bank: έως το ύψος των 1,80 ευρώ, από το ισχύον ποσό των 2,50 ευρώ,
  • Eurobank: έως το ύψος των 1,80 ευρώ, από το ισχύον ποσό των 2,50 ευρώ,
  • Attica Bank: έως το ύψος των 1,50 ευρώ, από το ισχύον ποσό των 2,00 ευρώ.

Η προμήθεια πρέπει να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για διάστημα τριών ετών, με δυνατότητα επέκτασης για έως δύο επιπλέον έτη και με δυνατότητα επιβολής προστίμου από την ΕΑ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των τραπεζών.

Στον αντίποδα όμως οι καταναλωτές είδαν και αυξήσεις, με την επιβολή μηνιαίου τέλους το οποίο θα πρέπει να πληρώνουν για κάθε λογαριασμό που έχουν με το όνομα τους αν θέλουν να πραγματοποιούν συναλλαγές.

Ειδικότερα, το τέλος θα αφορά μόνο την τήρηση καταθετικών λογαριασμών που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πληρωμές, να έχουν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, να μεταφέρουν κεφάλαια.

Σύμφωνα με ανθρώπους του τραπεζικού κλάδου, το εν λόγω μέτρο θα δημιουργήσει μια νέα πηγή εσόδων από προμήθειες που μέχρι τώρα περιορίζονταν στους επαγγελματικούς λογαριασμούς. Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουν και στη μείωση του λειτουργικού κόστους από τη διατήρηση ξεχασμένων και ανενεργών λογαριασμών χωρίς υπόλοιπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ