ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η επόμενη μέρα στον ΣΕΒ

Ο χρόνος, προς την 18η Ιουνίου και την εκλογική μάχη για την προεδρία του ΣΕΒ, μετρά αντίστροφα, με τους τόνους να έχουν ανέβει τις τελευταίες μέρες, μπαίνοντας στην τελική ευθεία της προεκλογικής κούρσας.

Οι επερχόμενες εκλογές, σηματοδοτούν την επόμενη μέρα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και καθορίζουν την πορεία που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει στο ελληνικό επιχειρείν. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στη ιστορία του Συνδέσμου, την ηγεσία διεκδικούν δύο υποψήφιοι, η κ. Ιουλία Τσέτη και κ. ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ενώ ο νυν πρόεδρος κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος δεν διεκδικεί τρίτη θητεία.

«Πιστεύω στην συνέχεια του ΣΕΒ», σημείωσε ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης την Τετάρτη, με αφορμή την υποψηφιότητά του, κάνοντας λόγο για μια «ευγενική κούρσα» με διαφορετικό μεν πρόγραμμα από τους δυο υποψηφίους προέδρους, αλλά που χαρακτηρίζεται από μια ευγενή άμιλλα.

Ερωτηθείς για τις διαφορές που έχει με την συνυποψήφια του απάντησε πως «η κυρία Τσέτη θεωρεί αποτυχημένο τον ΣΕΒ. Εγώ τον θεωρώ επιτυχημένο με ανάγκη βελτίωσης». Παράλληλα, σχολιάζοντας αναφορές περί «τζακιών βιομηχανιών σημείωσε χαρακτηριστικά «δεν είμαι από βιομηχανικό τζάκι, είμαι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας» για να συμπληρώσει πως «η κυρία Τσέτη είναι δεύτερη γενιά, εγώ είμαι πρώτη γενιά. Επομένως, ποιος προέρχεται από τζάκι;»

Η «ατζέντα» προτεραιοτήτων του Σπ. Θεοδωρόπουλου

Ο ιδρυτής της Bespoke, με τη μακρόχρονη επιτυχημένη επιχειρηματική διαδρομή ανοίγοντας τα χαρτιά του και ξεδιπλώνοντας την ατζέντα των προτεραιοτήτων του, εφόσον εκλεγεί στην προεδρία, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε έπειτα από την 26χρονη πορεία του στον Σύνδεσμο, να διεκδικήσει την προεδρία.

Έθεσε ως βασικές προτεραιότητες της επόμενης μέρας, τα εργασιακά, την αύξηση της παραγωγής της χώρας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις start ups αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα αναφέρθηκε στις προκλήσεις με τις οποίες είναι σήμερα αντιμέτωπη η βιομηχανία, όπως η πράσινη μετάβαση, η κλιματική κρίση, η έλλειψη ενέργειας αλλά και οι γεωπολιτικές κρίσεις, ενώ εστίασε στην ανάγκη της εκπαίδευσης των εργαζομένων στην χώρα.

«Έχουν κλείσει όλες οι τεχνικές σχολές, καμία δημόσια σχολή στην Ελλάδα δεν παράγει έναν τεχνίτη», όπως υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε στη δημιουργία, από πλευράς των εκπροσώπων των Κοινωνικών Εταίρων, ενός νέου φορέα, του Ειδικού Λογαριασμού Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΛΕΚ) ο οποίος αποτελεί την συνέχεια του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ).

Στην υποψηφιότητα του κ. Θεοδωρόπουλου εξέφρασε τη στήριξη του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Μetro, Aριστοτέλης Παντελιάδης, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους μία ημέρα μετά. «Έχοντας εκτιμήσει την επιχειρηματική του σταδιοδρομία, πιστεύω ότι είναι πιο κατάλληλος για την προεδρία του Συνδέσμου» σημείωσε ο κ. Παντελιάδης, επισημαίνοντας ότι προφανώς είναι επηρεασμένος από την μακρόχρονη επαγγελματική γνωριμία μαζί του ενώ πρόσθεσε κ ότι λόγω της δουλειάς του, δεν γνωρίζει τη σταδιοδρομία της συνυποψήφιάς του στην προεδρία, κ. Ιουλίας Τσέτη, και ως εκ τούτου «δεν μπορώ να εκφράσω άποψη για το αν είναι ή δεν είναι κατάλληλη». Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει και ο επικεφαλής του SMERemediumCap, Νίκος Καραμούζης, ο οποίος επίσης έχει μακροχρόνια γνωριμία με τον επιχειρηματία εκτιμώντας πως εφόσον εκλεγεί θα αντεπεξέλθει με επιτυχία στον ρόλο του

Υψηλοί τόνοι μετά την επιστολή της Ιουλίας Τσέτη

Την ίδια στιγμή, οι προεκλογικοί τόνοι ανέβηκαν με αφορμή την ανοιχτή επιστολή που απέστειλε η έτερη υποψήφια πρόεδρος Ιουλία Τσέτη, προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, τον νυν πρόεδρο του συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο να απάντα και την ίδια να ανταπαντά.

Στην αρχική επιστολή της η κ. Τσέτη ζήτησε να επιτραπεί η εξ αποστάσεως συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση και την ψηφοφορία για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου καθώς όπως υποστήριξε, η εξ αποστάσεως συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση επιτρέπεται από το καταστατικό. Η επιστολή της κ. Τσέτη έγινε γνωστή την ημέρα της παρουσίασης των θέσεων του κ. Θεοδωρόπουλου με τον ίδιο να τοποθετείται σχετικά, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση του ΔΣ υπερψηφίστηκε από 24 μέλη, ενώ η κ. Τσέτη ήταν απούσα.

Στην κ. Τσέτη απάντησε με δική του επιστολή, ο νυν πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, απορρίπτοντας το αίτημα της και επισημαίνοντας πως η απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου στις 20/5 για τον τρόπο διεξαγωγής της ετήσιας γενικής συνέλευσης είναι σύμφωνη με το καταστατικό του ΣΕΒ. Τόνισε πως μάλιστα πως η διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης με φυσική παρουσία διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας. Ακολούθησε νέα απάντηση από την κ. Τσέτη, θεωρώντας πως από την επιστολή έμεινε αναπάντητο το ερώτημά της.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των εκλογών της 18ης Ιουνίου αναμένεται δώσει το στίγμα της επόμενης μέρας του Συνδέσμου, που μέτρα 117 χρόνια ιστορίας, μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων αλλαγών και προκλήσεων. «Ο πρόεδρος δεν είναι το πάν στον ΣΕΒ, ούτε ένας άνθρωπος θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας, Το γεγονός είναι ότι χρειαζόμαστε ανθρώπους με εξειδίκευση προκειμένου τις θέσεις μας να τις προσπαθούμε εκεί που χρειάζεται, είτε πρόκειται για την κοινωνία, είτε για την κυβέρνηση, τις Βρυξέλλες» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πριν από λίγες μέρες ο κ. Θεοδωρόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης