ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Χρηματοδοτώντας την πράσινη μετάβαση: Οι αλλαγές στο Ταμείο Ανάκαμψης και ο ρόλος του ΕΣΠΑ

Χρηματοδοτώντας την πράσινη μετάβαση: Οι αλλαγές στο Ταμείο Ανάκαμψης και ο ρόλος του ΕΣΠΑ

Η ανάγκη για χρηματοδότηση διασυνδέσεων καθώς και έργων αποθήκευσης ενέργειας καθίσταται πλέον επιτακτική, καθώς ο χάρτης των ΑΠΕ έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικό είναι πως, ήδη σήμερα στη χώρα μας, λειτουργούν ΑΠΕ δυναμικότητας 12,5GW, με την παραγωγή από ΑΠΕ να φτάνει στο 55% της συνολικής εγχώριας παραγωγής. Αντίστοιχα, την τελευταία τετραετία, χρηματοδοτήθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες και υλοποιήθηκαν επενδύσεις άνω των 9 δισ. ευρώ, οι οποίες και προσέθεσαν ισχύ 7 GW.

Ενώ τα επόμενα χρόνια, με δεδομένο πως θα υλοποιηθούν τα έργα ισχύος 15GW που ήδη έχουν προσφορά σύνδεσης, οι ΑΠΕ θα φτάσουν στα 27GW. Πρόκειται για συνολική ισχύ, η οποία θα υπερβαίνει τους στόχους του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ, το οποίο με τη σειρά του θέτει στόχο για το 2030 τα 23,5GW και αντιπροσωπεύει το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το γεγονός αυτό, αναδεικνύει αυτόματα και την ανάγκη για χρηματοδότηση έργων διασύνδεσης και αποθήκευσης, τα οποία και μπορούν να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό» που αντιμετωπίζει σήμερα το σύστημα. Και αυτό, διότι, αυτήν τη στιγμή, καταγράφεται τεράστια ανάγκη για νέες διασυνδέσεις στη χώρα μας, κυρίως προς την Ιταλία και τη Βουλγαρία για εξαγωγές προς τη Βόρεια Ευρώπη, ενώ σημαντικό είναι να προχωρήσει και η εγκατάσταση συστημάτων μπαταριών, ώστε να αμβλυνθούν οι αιχμές της παραγωγής κατά τις μεσημβρινές ώρες και να αποφευχθούν διευρυμένες περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ, όπως συμβαίνει στις ξένες αγορές.

Ενδεικτικό της αλλαγής των δεδομένων ωστόσο, θα είναι η κυριαρχία των corporate PPAs την τελευταία διετία.

Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε αυτό το τοπίο, σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση των έργων ΑΠΕ συνεχίζει να αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, από τις 4 δισ. ευρώ συμβάσεις ΤΑΑ που έχουν υλοποιηθεί, περίπου το 1 δισ. ευρώ έχει κατευθυνθεί σε έργα ΑΠΕ, πολλά εκ των οποίων δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν χωρίς τους πόρους αυτούς.

Συνολικά βέβαια, 30,5 δισ. ευρώ έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να υλοποιηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το 2026, με το 38% από αυτά να προορίζονται για τον τομέα της πράσινης μετάβασης και το 20% για την ψηφιακή οικονομία.

Ο ρόλος του Πράσινου Ταμείου

Παράλληλα, ιδιαίτερα αναβαθμισμένος αναδεικνύεται ο ρόλος του Πράσινου Ταμείου, καθώς μέσα στο 2024 αναμένεται να εκταμιεύσει πόρους ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Γιάννης Ανδρουλάκης, τα χρήματα αυτά θα προσφέρουν οριζόντια τεχνική βοήθεια προς τους πιο αδύναμους δήμους της χώρας από πλευράς στελέχωσης, ώστε να είναι σε θέση να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έργα περιβαλλοντικά και υποστήριξη των δήμων που έχουν ώριμες απαλλοτριώσεις. «Συστατική μας αποστολή είναι η οικονομική -και όχι μόνο- υποστήριξη της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αξίζει επίσης, να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε την εξασφάλιση πόρων ύψους 30 εκατ. ευρώ για προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας. Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε την υλοποίηση χρηματοδοτικού προγράμματος ύψους 12,5 εκατ. ευρώ για δήμους της Θεσσαλίας για τις καταστροφές που υπέστησαν κοινόχρηστοι χώροι και πρασίνου από τις πλημμύρες, ώστε να δρομολογηθεί η αποκατάστασή τους.

Παράλληλα, το Πράσινο Ταμείο συμμετέχει στο πρόγραμμα LIFE, το μεγαλύτερο και μακροβιότερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το περιβάλλον.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για την Ενέργεια ΕΔΩ