ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΥΠΕΝ: Δημιουργείται το Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά

ΥΠΕΝ: Δημιουργείται το Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

ΥΠΕΝ

Συνολικά 21 δεσμεύσεις για την προστασία των θαλασσών, συνολικού ύψους άνω των 800 εκατ. δολαρίων και την εκκίνηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης (Decarbonization Fund) για τα ελληνικά νησιά, ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του OOC-9.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την εκκίνηση του (Decarbonization Fund, με χρηματοδότηση από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών, οι πόροι του οποίου θα μπορούσαν τελικά να ανέλθουν σε 2 δισ. ευρώ, ανάλογα με την τιμή του δικαιώματος άνθρακα.

Πρόκειται για ένα ταμείο που θα χρηματοδοτήσει τη σύνδεση των νησιών μας με το ηπειρωτικό δίκτυο, την αποθήκευση ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ενώ θα συμβάλει στην κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων.

21 δεσμεύσεις από την Ελλάδα

Στην Αθήνα, αναγγέλθηκαν σχεδόν 500 νέες σημαντικές δεσμεύσεις για την προστασία των θαλασσών, συνολικού ύψους 11,35 δισ. δολαρίων.

Μερικές από τις βασικότερες δεσμεύσεις της Ελλάδας αφορούν:

  • Στη δημιουργία δύο μεγάλων θαλάσσιων εθνικών πάρκων, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, τα οποία αυξάνουν το μέγεθος των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας κατά 80%.
  • Στην απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατες στα εθνικά θαλάσσια πάρκα έως το 2026 και σε όλες τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές έως το 2030
  • Στην καθιέρωση εθνικού συστήματος παρακολούθησης και επιτήρησης των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών
  • Στην απομάκρυνση των πλαστικών απορριμμάτων από τα ύδατα κατά 50% και των μικροπλαστικών κατά 30% έως το 2030, σε σχέση με το 2019

Αξίζει να επισημανθεί πως 13 από τις 21 δεσμεύσεις της Ελλάδας αφορούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.