ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Προγραμματικές δηλώσεις - Οι έξι παρεμβάσεις στην οικονομία

Προγραμματικές δηλώσεις - Οι έξι παρεμβάσεις στην οικονομία
ΙΝΤΙΜΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΣ

Νέο μισθολόγιο Δημοσίου, αύξηση αφορολογήτου, αύξηση στις συντάξεις, καταβολή youth pass, αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματου και μείωση ΕΝΦΙΑ. Αυτές είναι οι έξι «σίγουρες» παρεμβάσεις στο οικονομικό πεδίο που αναμένεται να ανακοινώσει κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, το απόγευμα της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες και πηγές της κυβέρνησης στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται παράλληλα να αναφερθεί στον στόχο της αύξησης των αποδοχών κατά 25% στον ιδιωτικό τομέα έως το 2027, στην παράταση του MarketPass, στη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το τέλος της 4ετίας και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Τα έξι δεδομένα:

  • Νέο μισθολόγιο Δημοσίου που προβλέπει αυξήσεις αποδοχών από 1/1/24 κατά 500 εκατ. ευρώ
  • Αύξηση αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά
  • Αύξηση στις συντάξεις κατά τουλάχιστον 3% ή 3,4% από 1/1/2024

  • Καθιέρωση του youth pass το 2024 με καταβολή 150 ευρώ για όσους συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη
  • Αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίζουν ακίνητα από φυσικές καταστροφές

Αυξήσεις αποδοχών και φορολογικές αλλαγές

Κατά τις προγραμματικές δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τον στόχο της κυβέρνησης για αύξηση του μέσου μισθού κατά 25% στα 1.500 ευρώ, μέσα στην τετραετία και στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ, το ίδιο διάστημα.

Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ σύμφωνα και με το πρόγραμμα στο οποίο έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός θα υπάρξει σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.

Για τη φορολογική πολιτική η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει, σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης και πλήρης απαλλαγή των πρώην δικαιούχων Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.), από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

Επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί αναπροσαρμογή στο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης 30% μεσοσταθμικά από 1 Ιανουαρίου του 2025 μετά και την υποχρεωτική εφαρμογή του ψηφιακού συστήματος my data και θα επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στις μεταφορές επιβατών, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τον κινηματογράφο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο ως το τέλος του 2023.

Όσον αφορά στην κοινωνική πολιτική και πρόνοια, θα συνεχιστούν τα προνοιακά επιδόματα, ενώ ιδιαίτερο κεφάλαιο για την κυβέρνηση είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, η εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και με διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών είναι τα όπλα τα οποία θέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων.

Στην «μάχη» κατά της ανεργίας, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 10.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε έτος για νέους έως 29 ετών με ελάχιστη ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία, με κάλυψη 50% του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για κάθε νέα πρόσληψη. Παράλληλα θα προβλέπεται ποιοτική κατάρτιση 700 χιλιάδων ανέργων και εργαζομένων σε δεξιότητες με πλήρη ζήτηση, με τελικό στόχο την μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% το 2025 με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός θα περιγράψει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή του θα ασκήσει το νομοθετικό έργο, τις μεταρρυθμίσεις και τα νομοσχέδια που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή επιχειρώντας να αντικρούσει με επιχειρήματα, τις τοποθετήσεις και την κριτική της αντιπολίτευσης.