Ο «περίπατος» των προγραμματικών δηλώσεων και τα fast track νομοσχέδια
Ανανεώθηκε:
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικαστικών στη Βουλή με την εκλογή Προεδρείου η κυβέρνηση βάζει μπροστά τις μηχανές της, ώστε να γίνει πραγματικότητα η εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι τα υπουργεία θα «τρέξουν» τα νομοσχέδια, που θεωρούνται άμεσης προτεραιότητας.
Από την Πέμπτη ξεκινά το πρώτο crash test για οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση: οι προγραμματικές δηλώσεις. Με δεδομένο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε αναζήτηση αρχηγού και τα φαινόμενα εσωστρέφειας είναι ορατά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον δεν θα πιεστεί κατά την τριήμερη συζήτηση. Θα δώσει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής που όπως έχει δηλωθεί επανειλημμένως έχει ως προτεραιότητα τη διαμόρφωση μιας οικονομικής πολιτικής που θα έχει ως τελικό στόχο την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους, που θεωρείται κρίσιμο αναπτυξιακό εργαλείο.
Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού της προηγούμενες μέρες στα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας έδωσαν τον τόνο για το ποιες θα είναι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Στη συνάντησή του με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει χαρακτηριστικά «Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού μας για τη δεύτερη τετραετία», είπε στην εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Χωρίς μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται γρήγορα, δεν υπάρχει ευημερούσα κοινωνία και η ανάπτυξη είναι και αυτή που καταπολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία».
«Το σημαντικό δεν είναι ο αριθμός των νόμων που θα ψηφίζουμε, παρά η εφαρμογή τους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσέθεσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο της νέα κυβέρνησης σχετίζεται με την οργάνωση του κράτους – τη μετεξέλιξη του σχήματος του επιτελικού κράτους.
Ανάλογης βαρύτητας ήταν η επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, όπου ανακοίνωσε ως πρώτο μέτρο την επείγουσα ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Παράλληλα βασική δέσμευση του πρωθυπουργού είναι η πρόσληψη 10.000 εργαζόμενων στην Υγεία κάτι που για τον κ. Χρυσοχοΐδη αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στον πολύπαθο τομέα της υγείας.
Μάλιστα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να προσληφθούν άνω των 800 εργαζομένων ιατρών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις, αλλά προκήρυξη που είχε βγει στον «αέρα» τους προηγούμενους μήνες.
Αυτές τις μέρες προετοιμάζεται το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και θα περιλαμβάνει το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, οι περισσότερες εκ των οποίων θα αφορούν το 2024.
Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων θα φτάνει 2 δισ. ευρώ και θα αφορά πάνω περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Μέτρα όμως θα υπάρχουν και για το 2023 όπως η παράταση της ισχύος του market pass.
Από τις ρυθμίσεις επωφελούνται οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς και οι νέοι που δικαιούνται συγκεκριμένα επιδόματα. Στην παρούσα φάση δεν είναι δεδομένο, αν θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για χορήγηση έκτακτου επιδόματος, σε οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες τα Χριστούγεννα και αυτό διότι δεν θέλουν από την κυβέρνηση να στείλουν λάθος μήνυμα προς τις αγορές, τις παραμονές της επικείμενης απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.