ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τι φέρνει το 2023 για την Ενέργεια σε Ευρώπη και Ελλάδα

Τι φέρνει το 2023 για την Ενέργεια σε Ευρώπη και Ελλάδα
Pixaday

Τους τελευταίους μήνες οι τιμές της ενέργειας στην ΕΕ με σταθερά πτωτική πορεία, τα αποθέματα του φυσικού αερίου δεν υποχώρησαν σε επίπεδα που να δημιουργούν πρόβλημα και ειδικά στην Ελλάδα, τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος ήταν οι ωφελημένοι των κρατικών επιδοτήσεων. 

Ωστόσο, το «καλό» κλίμα με φόντο την ενέργεια δεν είναι δεδομένο και για το δεύτερο μισό του έτους, με τον χειμώνα του 2023 να ανησυχεί τους αναλυτές, καθώς βλέπουν νέα άνοδο τιμών.

Λίγο πάνω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προβλέπει η Κομισιόν ότι θα κινηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου την περίοδο 2023/2024.

Πρόκειται για μια τιμή που αντιπροσωπεύει το 1/6 της μέγιστης αντίστοιχης του 2022 αλλά υπολείπεται σημαντικά από τα προ κρίσης επίπεδα.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Kομισιόν, συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες στην αγορά ενέργειας, ωστόσο ένας κρύος χειμώνας ή ένα θερμό καλοκαίρι θα αυξήσουν την ζήτηση και επομένως θα αποτελέσουν το κύριο ελατήριο για να αυξηθούν οι τιμές.

Τι φέρνει το 2023

  • Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολική και ηλιακή) έφτασε το 12% του συνόλου το 2022, καταγράφοντας νέο ρεκόρ, ωστόσο η υιοθέτηση κοινών κανόνων στον τομέα της ενέργειας μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης, αποτελεί αναγκαιότητα προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή αυτονομία τους.

Από κοινού, τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησαν σε διπλασιασμό της κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας «Fit for 55», μια συμφωνία που θέτει ως δεσμευτικό στόχο η κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγέςνα φτάσει το 42,5% έως το 2030, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης ΑΠΕ που είναι στο 22%.

  • LNG

Έρευνα της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Échos, κάνει λόγο για αναδιάταξη των ροών ενέργειας στην Ευρώπη με την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, που στόχο έχουν να αντικαταστήσουν τα περίπου 150 δισ. κυβικά μέτρα που εισήγαγε μέχρι το 2020 από την Ρωσία.

Σε αυτό το κλίμα, η Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου με τον διαχειριστή φυσικού αερίου της χώρας να ανακοινώνει ότι όλες οι θέσεις στον βασικό τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης στη Ρεβυθούσα έχουν κλείσει για το 2023 και εξετάζει τώρα την κατασκευή περαιτέρω πλωτών εγκαταστάσεων επαναεριοποίησης για το 2024.

  • Υδρογονάνθρακες

Οι επενδύσεις στον τομέα των υποδομών έχουν γίνει ιδιαίτερα ελκυστικές το τελευταίο διάστημα, καθώς λόγω της φύσης τους τείνουν να έχουν πιο σταθερές αποδόσεις κατά τη διάρκεια περιόδων οικονομικής αστάθειας και υψηλού πληθωρισμού, σύμφωνα με τη νέα μελέτη της BCG με τίτλο: «Building the Green Hydrogen Economy».

Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης δημιουργεί πληθώρα επενδυτικών ευκαιριών κατά μήκος της αλυσίδας αξίας, από την παραγωγή καθαρής ενέργειας ως πρώτης ύλης και την παραγωγή υδρογόνου έως την μεταφορά και την αποθήκευση υδρογόνου.

Στην Ελλάδα, στις αρχές Μαρτίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η μεγαλύτερη σεισμική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο και ακολούθησε τον Απρίλιο η δημόσια στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού με την ανάδειξη των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας δίνοντας εντολή για επιτάχυνση των εργασιών ενώ ανακοινώθηκε και σαφές χρονοδιάγραμμα.

Πλέον, εντός του 2024, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση για φυσικό αέριο στην περιοχή των Ιωαννίνων, από την εταιρεία Energean. Μάλιστα, στις 27 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τη περιβαλλοντική μελέτη κοινωνικών επιπτώσεων και η διαδικασία έχει περάσει στο υπουργείο περιβάλλοντος και την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, με την έκδοση της άδειας να τοποθετείται χρονικά το νωρίτερο μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.

  • Η κοινή αγορά της ΕΕ

Η ΕΕ προσέλκυσε πάνω από 13,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στον πρώτο της διεθνή διαγωνισμό για κοινές αγορές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτή η Ενεργειακή Πλατφόρμα θα στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την αποθήκευση φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, ενισχύοντας παράλληλα τη συλλογική τους ενεργειακή ασφάλεια σε ανταγωνιστικές τιμές. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαγωνισμοί κάθε δύο μήνες, μέχρι το τέλος του έτους. Ο επόμενος διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Από την πλευρά της προσφοράς, περισσότερες από 50 εταιρείες από όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την Ευρώπη, μέσω της ενεργειακής πλατφόρμας.