ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Μαγνήτης» τουριστικών επενδύσεων η Αθήνα και η ηπειρωτική χώρα

«Μαγνήτης» τουριστικών επενδύσεων η Αθήνα και η ηπειρωτική χώρα
pixabay

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον κλάδο του τουρισμού βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η Αθήνα.

Η πρωτεύουσα της χώρας συγκεντρώνει μεγάλο μέρος των νέων τουριστικών επενδύσεων ενώ βρίσκεται στο «top 10» των πιο ελκυστικών μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο κέντρο της Αθήνας, τις περιοχές γύρω από την Ομόνοια, το Μοναστηράκι, την πλατεία Συντάγματος αλλά και το Κουκάκι καταγράφεται μεγάλη αύξηση των επενδύσεων με αποτέλεσμα πάνω από επτά στα δέκα ξενοδοχεία της Αττικής – εξαιρουμένων των νησιών του Αργοσαρωνικού – να συγκεντρώνονται σε γειτονιές του κέντρου. Συγκεκριμένα, τα δωμάτια των ξενοδοχείων στον κεντρικό τομέα της Αττικής αυξήθηκαν κατά 19% το 2022 έναντι του 2015.

Τα νέα ξενοδοχεία που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια από εγχώριες και διεθνείς εταιρείες που «είδαν» προοπτικές αναβάθμισης του κέντρου της Αθήνας, αναδιαμορφώνουν πλέον την εικόνα περιοχών που παλαιότερα δεν ήταν «ελκυστικές» τουριστικά. Καθοριστικό ρόλο σε όλο αυτό έπαιξε βεβαίως η τουριστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας με την αύξηση της ζήτησης για ξενοδοχεία, να οδηγεί αρκετές εταιρείες από τον κλάδο στο να στρέψουν το επενδυτικό τους βλέμμα στο κέντρο της πόλης.

Εκτός από το κέντρο όμως, μεγάλες επενδύσεις που στην ολοκλήρωσή τους αναμένεται να αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της πρωτεύουσας, σχεδιάζονται και σε άλλες περιοχές. Όπως για παράδειγμα τα πολυτελή τουριστικά project στην Μαρίνα του Αγίου Κοσμά και στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού.

«Πόλος έλξης» επενδύσεων και η ηπειρωτική χώρα

Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον των επενδυτών προσελκύουν και περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, τόσο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί όπως η Πελοπόννησος και η Χαλκιδική, όσο και λιγότερο καθιερωμένοι ως τώρα.

Στη Δυτική Ελλάδα για παράδειγμα έως το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η ανάπτυξη του πολυτελούς θερέτρου Varko Bay στη χερσόνησο Βαρκό του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Μια επένδυση 182 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη ξενοδοχειακή μονάδα της αλυσίδας Banyan Tree του ομίλου Accor και επώνυμων κατοικιών που θα διατεθούν προς πώληση. Στην Πελοπόννησο προχωρά, το «Navarino Blue», το πρότζεκτ της εταιρείας ΤΕΜΕΣ που προστίθεται στο συνεχιζόμενο επενδυτικό της πρόγραμμα γύρω από το Costa Navarino.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Χαλκιδική που αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιου το ύψος των επενδύσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο στην περιοχής κατά την περίοδο 2019 -2024 θα φτάσει στα 150 εκατ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζεται το ύψος της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του fund «GIC» και της «Sani/Ikos».

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στον Τουρισμό 2023 εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ