ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Επιτόκια: Ο «χρησμός» της Λαγκάρντ και η επόμενη ημέρα για το ευρώ

Η Κριστίν Λαγκάρντ AP Photo/Armando Franca

Ορθάνοικτη την πόρτα για περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια του ευρώ άφησε η Κριστίν Λαγκάρντ, διαμηνύοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει ακόμα πολύ υψηλός.

Έτσι, μετά και τη σημερινή αύξηση στα επιτόκια του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης, οι αγορές πλέον περιμένουν αντίστοιχες κινήσεις τον Ιούνιο αλλά και ενδεχομένως και τον Ιούλιο, καθώς η ΕΚΤ παραμένει στοχοπροσηλωμένη την τιθάσευση του πληθωρισμού.

«Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα έχουν βασικό στόχο να επιτευχθεί ένα επαρκώς περιοριστικό επίπεδο για την επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%» τόνισε η κυρία Λαγκάρντ, για να προσθέσει πως «όλα τα μέλη του Δ.Σ. συμφωνήσαμε πώς μια αύξηση των επιτοκίων ήταν αναγκαία. Συμφωνήσαμε επίσης ότι δεν θα κάνουμε μία παύση [στη σύσφιξη της πολιτικής] και γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε».

Με άλλα λόγια, η επόμενη ημέρα για το ευρώ θα περιλαμβάνει υψηλά επιτόκια τουλάχιστον για αρκετούς μήνες ακόμα, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη απέχει πολύ από τα επιθυμητά επίπεδα.

Γεγονός που σημαίνει πως, κατά πάσα πιθανότητα, ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων θα κλείσει με το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 4% και αυτό της αποδοχής καταθέσεων στο 3,5%, έναντι 3,74% και 3,25% αντίστοιχα, πλέον, σήμερα.

Μάλιστα, αυτό ήδη αντικατοπτρίζεται στο διατραπεζικό επιτόκιο Euribor, καθώς αυτό του τριμήνου διαμορφώνεται στο 3,274% ενώ αυτό του εξαμήνου στο 3,622% και αυτό του έτους στο 3,822%. Ουσιαστικά, η διατραπεζική αγορά έχει προεξοφλήσει τις μελλοντικές αυξήσεις, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι η όποια αποκλιμάκωση δεν αναμένεται άμεσα, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος έως ότου δούμε ουσιαστική μείωση στο κόστος του χρήματος.

Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Την ίδια στιγμή πάντως, και σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές.
‘Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια τη σχετικής συνέντευξης τύπου η κυρία Λαγκάρτντ, «οι τράπεζες έχουν προετοιμαστεί για τις αποπληρωμές και υπάρχει άφθονη ρευστότητα». Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο «να γίνει χρήση σε κάποια από τις διευκολύνσεις μας που συνεχίζουν να τρέχουν. Είναι άλλωστε μέσα στον ρόλο μας να διαθέτουμε ρευστότητα, ενώ έχουμε δείξει στο παρελθόν ότι αν συμβεί κάτι μπορούμε να είμαστε καινοτόμοι».

Θωρακισμένοι δανειολήπτες – εκτεθειμένες επιχειρήσεις

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι συνέπειες της αύξησης των επιτοκίων που ανακοινώθηκε σήμερα αλλά και αυτών που -κατά πάσα πιθανότητα- έρχονται επηρεάζουν κυρίως τις ελληνικές επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί, από αρχές Μάϊου έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «παγώματος» των δόσεων των στεγαστικών δανείων για διάστημα 12 μηνών.

Με άλλα λόγια, η δόση τους έχει «κλειδώσει» ως προς το ανώτατο επίπεδο στα δεδομένα πριν την αύξηση και όσο και αν αυξηθούν τα επιτόκια για τους επόμενους 12 μήνες, αυτό δεν θα τους επηρεάσει.

Στον αντίποδα, σε σταθερή πίεση βρίσκονται οι επιχειρήσεις, καθώς βλέπουν το κόστος του χρήματος να ανεβαίνει κατακόρυφα και μαζί του το κόστος εξυπηρέτησης των οφειλών τους. Και, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα στεγαστικά δάνεια, στην επιχειρηματική πίστη δεν υπάρχει κάποιας μορφής προστασία. Έτσι, μοναδικοί κερδισμένοι είναι όσοι «κλείδωσαν» έγκαιρα τα χρέη τους σε σταθερό επιτόκιο και πλέον δεν επηρεάζονται από τη σημερινή αύξηση των επιτοκίων αλλά και τις μελλοντικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης