Έρχεται και νέα αύξηση στα επιτόκια – Τι σημαίνει για δάνεια και καταθέσεις
Ανανεώθηκε:
Στη Φρανκφούρτη και συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι στραμμένα τα βλέμματα των αγορών και των αναλυτών, σε αναμονή της απόφασης για την πορεία των επιτοκίων του ευρώ.
Μετά και τη χθεσινή αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η κυρίαρχη εκτίμηση των αναλυτών είναι πως η σημερινή αύξηση θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης (0,25%) και όχι 50 μονάδες βάσης όπως οι αμέσως προηγούμενες.
Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για μια πρώτη νίκη των «περιστεριών» που πιέζουν για «φρένο» στις συνεχείς αυξήσεις, θεωρώντας πως τα τρέχοντα επίπεδα αρκούν για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η σημερινή αύξηση είναι περιορισμένη, δεν θα είναι η τελευταία, καθώς εκτιμάται πως επίκειται τουλάχιστον άλλη μία, κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου.
Γεγονός που σημαίνει πως, κατά πάσα πιθανότητα, ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων θα κλείσει με το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 4% και αυτό της αποδοχής καταθέσεων στο 3,5%, έναντι 3,5% και 3% αντίστοιχα σήμερα. Γεγονός που ήδη αντικατοπτρίζεται στο διατραπεζικό επιτόκιο Euribor, καθώς αυτό του τριμήνου διαμορφώνεται στο 3,274% ενώ αυτό του εξαμήνου στο 3,622% και αυτό του έτους στο 3,822%. Ουσιαστικά, η διατραπεζική αγορά έχει προεξοφλήσει τις μελλοντικές αυξήσεις, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι η όποια αποκλιμάκωση δεν αναμένεται άμεσα, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος έως ότου δούμε ουσιαστική μείωση στο κόστος του χρήματος.
«Θωρακισμένοι» οι Έλληνες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων
Σε κάθε περίπτωση όμως, η σημερινή αύξηση, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν θα έχει αντίκτυπο στους ενήμερους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, καθώς ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή το «ταβάνι» στο επιτόκιό τους από τις τράπεζες. Με άλλα λόγια, η δόση τους έχει «κλειδώσει» ως προς το ανώτατο επίπεδο στα δεδομένα πριν την αύξηση και όσο και αν αυξηθούν τα επιτόκια για τους επόμενους 12 μήνες, αυτό δεν θα τους επηρεάσει. Στον αντίποδα, αν μέσα στο επόμενο 12μηνο προκύψει μείωση του κόστους του χρήματος, η μηνιαία δόση τους θα μειωθεί αντίστοιχα.
Πίεση στις επιχειρήσεις
Στον αντίποδα, σε σταθερή πίεση βρίσκονται οι επιχειρήσεις, καθώς βλέπουν το κόστος του χρήματος να ανεβαίνει κατακόρυφα και μαζί του το κόστος εξυπηρέτησης των οφειλών τους. Και, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα στεγαστικά δάνεια, στην επιχειρηματική πίστη δεν υπάρχει κάποιας μορφής προστασία. Έτσι, μοναδικοί κερδισμένοι είναι όσοι «κλείδωσαν» έγκαιρα τα χρέη τους σε σταθερό επιτόκιο και πλέον δεν επηρεάζονται από τη σημερινή αύξηση των επιτοκίων αλλά και τις μελλοντικές.
Κερδισμένοι οι καταθέτες
Τέλος, ευεργετικά είναι τα αποτελέσματα από τις αυξήσεις των επιτοκίων στους καταθέτες, καθώς βλέπουν τις αποδόσεις των χρημάτων τους να ανεβαίνουν. Βέβαια, πραγματικά επιτόκια υπάρχουν μόνο στις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς στο ταμιευτήριο, που αποτελεί και τη συντριπτική πλειοψηφία των κατατεθειμένων χρημάτων, τα επιτόκια παραμένουν κοντά στο μηδέν. Στις προθεσμιακές καταθέσεις όμως έχει ξεσπάσει ένας «άτυπος πόλεμος» μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς –κατά περίπτωση- προσφέρουν κλιμακωτές αποδόσεις που φτάνουν ακόμη και το 3%, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια της κατάθεσης.