ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Dimand: Αναζητά ευκαιρίες στις περιοχές της Γραμμής 4 του μετρό

Dimand: Αναζητά ευκαιρίες στις περιοχές της Γραμμής 4 του μετρό

Τις περιοχές από τις οποίες θα περάσει η Γραμμή 4 του μετρό, δηλαδή περιμετρικά των 14 σταθμών της πρώτης φάσης μελετά, προκειμένου να εντοπίσει ευκαιρίες η Dimand.

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της εταιρείας, Δημήτρης Ανδριόπουλος μιλώντας σε θεσμικούς επενδυτές, «αυτή τη στιγμή στην εταιρεία μελετάμε συστηματικά τη γραμμή 4 του μετρό, τους 14 σταθμούς της πρώτης φάσης στην περίμετρο τους, τι ευκαιρίες θα δημιουργηθούν για εμάς τα επόμενα 10 χρόνια».

Ο κ. Ανδριόπουλος περιέγραψε στους θεσμικούς επενδυτές τις κινήσεις της εταιρείας ως «regenerators των πόλεων», δημιουργούμε αναγέννηση στις γειτονιές». Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι αναπτύξεις στην οποίες προχωρά η Dimand «δεν έχουν την αποσπασματική προσέγγιση ενός κτιρίου αλλά κοιτάμε τον πολλαπλασιαστή στην περιοχή. Πάμε σε σε περιοχές που δεν είναι ανεπτυγμένες, προσπαθούμε να αγοράσουμε, όχι ένα αλλά 3-4 ακίνητα».

«Το μοντέλο των αναπλάσεων είναι διατηρήσιμο όπως είδαμε στον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά» επεσήμανε ο κ. Ανδριόπουλος, προσθέτοντας πως η εταιρεία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της 5 ακίνητα που περιλαμβάνουν οικιστικό κομμάτι.

Αύξηση κατασκευαστικού κόστους 65%-70%

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο από τον Ιούνιο του 2021 έως σήμερα το κόστος κατασκευής των έργων του κλάδου έχει ανέβει περίπου στο 65%-70%. Αναφέρθηκε στην «τριπλέτα» της αύξησης των επιτοκίων, του κόστους των υλικών και την έλλειψη εργατικού των τελευταίων μηνών επισημαίνοντας πως «πρόκειται για ένα φαινόμενο που καλούμαστε να διαχειριστούμε».

Σχετικά με το πώς αντιμετωπίζεται από την εταιρεία επεσήμανε ότι «συγχρόνως, είχαμε αύξηση των ενοικίων που είναι το παραγόμενο εισόδημα για εμάς αντιστάθμισε το κόστος, επειδή η ζήτηση δεν έπεσε όπως στις Σκανδιναβικές χώρες». Παράλληλα, εξήγησε «μπήκαμε σε μεγαλύτερη έρευνα για τα υλικά, τους κατασκευαστές και τις λύσεις για τα κτίριά μας. Επίσης αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια του 2022 η εταιρεία πρόσθεσε έξι νέα έργα τα οποία όταν ολοκληρωθούν θα φτάσουν σε αξία τα 370 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ακίνητα όπως οι πρώην εγκαταστάσεις του Φιξ και της Βαλκάν Εξπορτ στη Θεσσαλονίκη, το Hub 26, οικιστικό έργο στη Φιλοθέη και στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Απελλού καθώς και το οικόπεδο επί της Λεωφόρου Κηφισίας όπου αναπτύσσεται το νέο κτίριο γραφείων της PWC.