Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης: Μια σύμπραξη ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Ομίλου Κοπελούζου
Ανανεώθηκε:
Έργο κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για τον ηλεκτρικό εφοδιασμό της χώρας, αλλά και για την ανάδειξη της Ελλάδας σε εξαγωγέα ενέργειας προς τα Βαλκάνια και «παρόχου ενεργειακής ασφάλειας» των γειτονικών χωρών είναι η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW.
Η έναρξη της ύψους 400 εκατ. ευρώ επένδυσης που υλοποιείται από την σύμπραξη της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του ομίλου Κοπελούζου εγκαινιάστηκε το Σάββατο (14/1) στην πρωτεύουσα του νομού Έβρου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την έναρξη της κατασκευής, το έργο θα δώσει 800 θέσεις εργασίας, και επιπλέον 100 θέσεις σε δεύτερη φάση.
Με τη σύμπραξη των τριών μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου, ξεκινά άμεσα η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη, ένα κομβικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.
Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα συνδέεται απευθείας με την, υπό κατασκευή, Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) της Gastrade, μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με δυνατότητες τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς αλλά και των γειτονικών χωρών.
Η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, θα συμβάλλει επίσης στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και τη μετάβαση στην παραγωγή ενέργειας χαμηλών ρύπων. Ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται στη μονάδα έχει δυνατότητα για καύση υδρογόνου και μπορεί να λειτουργεί με μεικτό καύσιμο.
Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025. Θα είναι συνδυασμένου κύκλου και θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 840 MW, δηλαδή περίπου όση η καθαρή ισχύς 3 υπό απόσυρση λιγνιτικών μονάδων. Λόγω δε του υψηλότατου βαθμού απόδοσης της, θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα τιμών.
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του: «Σήμερα θεμελιώνουμε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα που σε συνδυασμό με το FSRU της Αλεξανδρούπολης -από το οποίο θα προμηθεύεται φυσικό αέριο η νέα μονάδα που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025- συνιστά ένα δίδυμο δυναμικό βήμα προς τη ενεργειακή εποχή του αύριο με γεωπολιτική, οικονομική, αναπτυξιακή και περιβαλλοντική διάσταση».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η νέα μονάδα που υπηρετεί πλήρως τον στόχο της πράσινης μετάβασης, θα διαθέτει δυναμικότητα ίση με τρία λιγνιτικά εργοστάσια παλαιού τύπου -με βαθμό απόδοσης 62%- και προστίθεται στην αλυσίδα των σημαντικών ενεργειακών της υποδομής που εδραιώνουν τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης ως κόμβου φυσικού αερίου με ρόλο-κλειδί για την ασφάλεια εφοδιασμό της Βαλκανίων και την απεξάρτηση των χωρών της περιοχής από την Ρωσία.
Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, «Τέλους του έτους με αρχές του 2024 5,5 δις. κυβικά μέτρα LNG που θα φτάνουν στο FSRU της Αλεξανδρούπολης θα διατρέχουν μέσω των αγωγών ΤΑΡ και IGB τη Βαλκανική και αργότερα ίσως φτάσουν -γιατί όχι ; – έως την Ουκρανία», σημείωσε, αναδεικνύοντας τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας και της Αλεξανδρούπολης στη νέα ενεργειακή σκακιέρα της Ευρώπης».
Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέλυσε τους τρεις άξονες της ενεργειακής πολιτικής στην παρούσα φάση που είναι η διασφάλιση προσιτών τιμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις (στα οποία έχουν διοχετευθεί κατά το 2022 8 δις. Ευρώ εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από την φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών ομίλων), η θωράκιση της ενεργειακής επάρκειας και ο δομικός μετασχηματισμός του ενεργειακού κλάδου με την ισόρροπη επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι μόνο το 2022 εγκαταστάθηκαν 1,7 ΜW «πράσινης» ισχύος, υπερδιπλάσιο νούμερο σε σχέση με όση είχε εγκατασταθεί ολόκληρη την τετραετία 2015-2018.
Ο κ Σκρέκας σημείωσε επίσης ότι η νέα μονάδα θα μπορεί να παράγει ετησίως έως και 5 Τεραβατώρες και εάν είχε τεθεί σήμερα σε λειτουργία, θα μείωνε τις ανάγκες της Ελλάδας για εισαγωγές φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 100 εκατ. Ευρώ.
«Η καθαρή ενέργεια στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού»
Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης σημείωσε: «Η νέα μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, την έναρξη της κατασκευής της οποίας εγκαινιάζουμε σήμερα, είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής σύμπραξης του Ομίλου της ΔΕΗ με δύο σημαντικούς εταίρους, την ΔΕΠΑ Εμπορίας και τον Όμιλο Κοπελούζου, με στόχο να βάλουμε ένα ακόμη λιθαράκι στην ενδυνάμωση του ρόλου της χώρας ως ισχυρού και γιατί όχι εξαγωγικού παραγωγικού παίκτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όπως είναι γνωστό, η καθαρή ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού μας σχεδιασμού.
Δεδομένου ότι οι σημερινές τεχνολογίες που παρέχουν μακροπρόθεσμη αποθήκευση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ βρίσκονται είτε σε πειραματικό στάδιο είτε είναι πολύ δαπανηρές, αναμφισβήτητα το φυσικό αέριο έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Οι νέες μονάδες φυσικού αερίου οφείλουν να είναι ευέλικτες και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές και εν τέλει να έχουν τη δυνατότητα και να αποτελέσουν μέρος ενός συστήματος μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με την χρήση καθαρών καυσίμων όπως για παράδειγμα το πράσινο υδρογόνο. Στο πλαίσιο αυτό η επένδυσή μας στην νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου της Αλεξανδρούπολης όχι μόνο δεν παρεκκλίνει από τους στρατηγικούς μας στόχους αλλά εξυπηρετεί μία ακόμα πιο ομαλή μετάβαση. Παράλληλα θα συμβάλει στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας, αλλά και την περαιτέρω εδραίωση της θέσης της ΔΕΗ ως καθοριστικού ενεργειακού εταίρου στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος ανέφερε: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, τόσο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τους μεγάλους ενεργειακούς Ομίλους με τους οποίους ενώσαμε τις δυνάμεις μας για την υλοποίηση της επένδυσης, όσο και για την Αλεξανδρούπολη, την Ελλάδα και τη Ν.Α. Ευρώπη. Με τη Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη η Ελλάδα αποκτά ένα ακόμη κρίσιμο έργο που θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη τροφοδοσία με πιο οικονομική ενέργεια. Ταυτόχρονα, η χώρα μας αποκτά και μια νέα γέφυρα για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, καθώς η μονάδα συνδυασμένου κύκλου θα εξισορροπεί το σύστημα, επιτρέποντας τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα».
Στη σπουδαιότητα του έργου αναφέρθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, τονίζοντας: «Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα έργο σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Αξιοποιεί το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού και για εμάς σηματοδοτεί την εφαρμογή του business plan που έχουμε καταρτίσει και υλοποιούμε από το 2020, με στόχο τη μετατροπή της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση. Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη, αποτελεί, ένα πολύ σημαντικό μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού, που θα επιτρέψει την κάλυψη ενός ευρύτερου φάσματος δραστηριοτήτων και τη διασφάλιση του ενεργειακού μετασχηματισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου, κ. Χρήστος Κοπελούζος κατά την τοποθέτησή του, σημείωσε: «Είμαστε εδώ για να καλωσορίσουμε ένα έργο που αλλάζει τα ενεργειακά δεδομένα: Η Ελλάδα θωρακίζεται, αποκτά ενεργειακή επάρκεια. Ταυτόχρονα δημιουργείται ένας νέος ενεργειακός πυλώνας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς η χώρα μας θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια προς τα γειτονικά βαλκανικά κράτη. Προς τη Βουλγαρία, την Βόρεια Μακεδονία, ακόμη και τη Σερβία.
Ως Όμιλος, επιλέξαμε τη θέση της Μονάδας εδώ στην Αλεξανδρούπολη. Εξάλλου, εδώ και χρόνια δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, αναγνωρίζοντας την σπουδαία γεωστρατηγική της θέση και δημιουργώντας υποδομές, που μαζί με άλλα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, όπως το "FSRU Αλεξανδρούπολης", δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και πολλές, νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας.
Με εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και τους ανθρώπους της στον Όμιλο Κοπελούζου θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε έργα "εθνικής ταυτότητας". Σε αυτά, συγκαταλέγονται επενδύσεις που προετοιμάζονται πολύ μεθοδικά, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο και τα offshore αιολικά πάρκα. Για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον».
Το παρόν στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων υψηλών προσκεκλημένων έδωσαν σε κυβερνητικό επίπεδο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, ο Βούλγαρος ομόλογός του, κ. Rosen Hristov, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, κ. Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης. Επίσης, στην εκδήλωση παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, καθώς και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Γιάννης Ζαμπούκης.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούνταν ακόμη από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Γιάννη Οικονόμου, τον κ. Γιάννη Μπρατάκο, Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, τη Γενική Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, κα Βασιλική Λοΐζου και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Αλεξάνδρα Σδούκου.
Ακόμη, την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανούσος Μανουσάκης, οι Αντιπρόεδροι της ΡΑΕ Δρ. Δημήτριος Ψυχογυιός και κ. Δημήτριος Φούρλαρης, ο Διοικητής ΑΑΔΕ, κ. Γεώργιος Πιτσιλής, ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Παύλος Μαρινάκης, καθώς και οι Βουλευτές του Νομού Έβρου, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, κ. Δερμεντζόπουλος Χρήστος, κ. Σταύρος Κελέτσης και η κα. Νατάσα Γκαρά και ο Βουλευτής Ροδόπης, κ. Ευρ. Στυλιανίδης. Παρόν, επίσης, και ο Οικονομικός Σύμβουλος της Αμερικανικής Πρεσβείας, κ. Erik Holmgren.