ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ενεργειακή κρίση: Η «μάχη» για την εξοικονόμηση ενέργειας

Ενεργειακή κρίση: Η «μάχη» για την εξοικονόμηση ενέργειας
freepik.com

Τρόπους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας αναζητούν καταναλωτές και επιχειρήσεις προκειμένου να περιορίσουν το δυσβάσταχτο κόστος, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Τα ελληνικά νοικοκυριά ενόψει και του δύσκολου χειμώνα προχωρούν σε αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες μέσα στο σπίτι. Περιορίζοντας τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών όπως θερμοσίφωνο, φούρνος και κλιματιστικό, κλείνοντας τους διακόπτες ώστε να μην παραμένουν οι συσκευές σε κατάσταση αναμονής καταναλώνοντας άσκοπα ρεύμα και μειώνοντας τη θερμοκρασία κατά τη λειτουργία συσκευών όπως το πλυντήριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για την περίοδο των Χριστουγέννων, αρκετοί καταναλωτές σχεδιάζουν να περιορίσουν τον στολισμό με φώτα, προκειμένου να μην αυξήσουν την κατανάλωση ρεύματος.

Την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά στρέφονται και στην αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων αλλά και των παλιών ενεργοβόρων συσκευών με άλλες πιο αποδοτικές ενεργειακά και φιλικότερες προς το περιβάλλον.

Μέτρα για λιγότερη κατανάλωση από τις επιχειρήσεις

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, οι δαπάνες για την ενέργεια αυτή τη στιγμή αποτελούν το «νούμερο ένα» πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, καθώς εκτοξεύουν στα ύψη το λειτουργικό τους κόστος.

Λιγότερες ώρες λειτουργίας των φωτεινών επιγραφών και του φωτισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας, ρύθμιση της θερμοκρασίας σε συγκεκριμένους βαθμούς, αντικατάσταση συσκευών με άλλες που απαιτούν λιγότερη κατανάλωση ρεύματος καθώς και εγκατάσταση συστημάτων μετρητών ενέργειας, είναι μερικές από τις κινήσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει πολλές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες.

Στελέχη που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις στον κλάδο των τροφίμων επισημαίνουν ωστόσο ότι είναι συγκεκριμένες οι ενέργειες που μπορούν να κάνουν καθώς η μεγαλύτερη κατανάλωση προέρχεται από τη λειτουργία των ψυγείων που δουλεύουν ολόκληρο το 24ωρο και η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστεί. Στην περίπτωση αυτή, επιλέγονται συνήθως ως λύσεις η αντικατάσταση των συσκευών με νέα χαμηλότερης κατανάλωσης ή η εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου των ρυθμίσεων της ψύξης.

Έντονο ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά σε στέγες

Την ίδια στιγμή, μεγαλύτερες επενδύσεις προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας έχουν ήδη δρομολογηθεί από επιχειρήσεις τόσο στον κλάδο του λιανεμπορίου όσο και στη μεταποίηση, προτού μάλιστα ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση - η οποία, ωστόσο, ήρθε να επιταχύνει τις εξελίξεις και τα αντανακλαστικά τους στην προσπάθεια να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες και ταράτσες κτιρίων για ιδιοκατανάλωση είναι μία επένδυση στην οποία προχωρούν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στοχεύοντας στην ενεργειακή τους αυτονομία ενώ και ο χρόνος απόσβεσης της γίνεται μέσα σε λίγα χρόνια.

Έντονο ενδιαφέρον για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών στέγης εκδηλώνεται όμως και από ιδιώτες. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλλουν και τα τρία προγράμματα επιδότησης φωτοβολταϊκών συστημάτων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 460 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία προετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece Οι αλλαγές στην Ενέργεια και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα