ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Λαγκάρντ - ΕΚΤ: Συνέχεια στην αύξηση των επιτοκίων για τον έλεγχο του πληθωρισμού

Λαγκάρντ - ΕΚΤ: Συνέχεια στην αύξηση των επιτοκίων για τον έλεγχο του πληθωρισμού
«Αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια» υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ Φωτογραφία αρχείου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και ίσως χρειαστεί ακόμη και να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεχώρισε τα επιτόκια ως βασικό εργαλείο της τράπεζας έναντι της μείωσης του ισολογισμού.

«Αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια» υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο και πρόσθεσε: «Τα επιτόκια είναι, και θα παραμείνουν, το κύριο εργαλείο» για αντιμετώπιση της κατάστασης: «Αναγνωρίζοντας ότι τα επιτόκια παραμένουν το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαμόρφωση της πολιτικής μας, είναι σκόπιμο ο ισολογισμός να ομαλοποιηθεί με μετρημένο και προβλέψιμο τρόπο», υπογράμμισε, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διασφαλίσει ότι η τρέχουσα φάση του υψηλού πληθωρισμού δεν θα τροφοδοτήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες, επιτρέποντας έτσι να εδραιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός, ανέφερε σήμερα η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Έχουμε ήδη αναλάβει αποφασιστική δράση, αυξάνοντας τα επιτόκια μας κατά 200 μονάδες βάσης και περιμένουμε να τα αυξήσουμε περαιτέρω στα επίπεδα που χρειάζεται για να διασφαλίσουμε την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%», ανέφερε η Λαγκάρντ σε ομιλία της σήμερα στη Φρανκφούρτη.

«Στο τέλος, θα αυξήσουμε τα επιτόκια μας σε επίπεδα που θα μειώνουν τον πληθωρισμό πίσω στο μεσοπρόθεσμο στόχο [του 2%]... το πόσο μακριά θα χρειαστεί να πάμε, και πόσο γρήγορα, θα καθοριστεί από τις προοπτικές του πληθωρισμού», ανέφερε.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι απαιτείται η ενεργοποίηση κι άλλων πρόσθετων εργαλείων:

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε πρόσφατα να τροποποιήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO-III). Το TLTRO αντιμετώπισε την ανάγκη για σημαντικά κίνητρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενισχύοντας τη μετάδοση των επιτοκίων στην οικονομία μέσω των τραπεζών. Αλλά τώρα το περιβάλλον έχει αλλάξει εντελώς – και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης του TLTRO που δημιουργήθηκε για τις τράπεζες δεν εμποδίζει τη νομισματική μετάδοση όταν απαιτείται ομαλοποίηση της πολιτικής».

Διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, τρία είναι τα θέματα που έχουν σημασία σήμερα: η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών καθώς εμφανίζονται τα διάφορα σοκ, η άρση των περιορισμών στην ανάπτυξη, όπου έχουν ανακύψει προβλήματα, και τη διασφάλιση ενός ανθεκτικού χρηματοπιστωτικού τομέα που μπορεί να υποστηρίξει τις μεταβάσεις που θα αντιμετωπίσουμε.

Υπογράμμισε επίσης ότι για να ξεπεραστούν οι συνεχιζόμενες προκλήσεις, άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς θα πρέπει να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της μετάβασης σε μια πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο παραγωγική οικονομία.

Για τη νομισματική πολιτική, αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις, σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ υψηλός, καθώς έφτασε σε διψήφια επίπεδα τον Οκτώβριο για πρώτη φορά από την έναρξη της νομισματικής ένωσης. Και με τον πληθωρισμό που ενδέχεται να παραμείνει υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να παρακολουθούμε την εξέλιξη των προσδοκιών για τον πληθωρισμό πολύ προσεκτικά, επεσήμανε και πρόσθεσε ότι αν και τα πρόσφατα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ εξέπληξαν ανοδικά, ο κίνδυνος ύφεσης έχει αυξηθεί.

«Την ίδια στιγμή, η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι μια ύφεση είναι απίθανο να μειώσει σημαντικά τον πληθωρισμό, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο, η επίδειξη δέσμευσης στην εντολή μας είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσουμε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθερές και ότι δεν θα υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις» τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Έχοντας ήδη προχωρήσει στην πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη στην ιστορία της, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στο επίπεδο του 2%, ή και περισσότερο, τον επόμενο μήνα, από 1,5% που είναι τώρα.