ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ενέργεια: Πόσα θα εισπράξει το Δημόσιο από τα υπερέσοδα - Εγκρίθηκε ο μηχανισμός

Ενέργεια: Πόσα θα εισπράξει το Δημόσιο από τα υπερέσοδα - Εγκρίθηκε ο μηχανισμός
Ο υπολογισμός των υπερεσόδων που θα «επιστρέφουν» στα κρατικά ταμεία και θα αναδιανέμεται στους καταναλωτές θα γίνεται ανά τρίμηνο ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Το «πράσινο φως» πήρε η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία θεσπίζεται Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο υπολογισμός των υπερεσόδων που θα «επιστρέφουν» στα κρατικά ταμεία και θα αναδιανέμεται στους καταναλωτές με τη μορφή επιδοτήσεων θα γίνεται ανά τρίμηνο, ξεκινώντας από το διάστημα Αύγουστος-Οκτώβριος 2022.

Συγκεκριμένα, για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής, η ανάκτηση του 60% θα γίνει έως τις 23 Δεκεμβρίου 2022, με το ποσό να ενδεχεται να φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ. Διευκρινίζεται πως από τα τριμηνιαία υπερέσοδα θα ανακτάται άμεσα το 60%, ενώ το υπόλοιπο 40% μετά το τέλος «ενεργοποίησης» του μηχανισμού.

Όπως αναφέρεται σχετικά στην τροπολογία, ο προσδιορισμός των πρόσθετων εσόδων θα γίνει με τον ορισμό για κάθε μήνα μίας «εύλογης τιμής» για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνέχεια, αν τα κέρδη μιας εταιρείας υπερβαίνουν αυτήν την τιμή τον έναν μήνα και τον επόμενο είναι κάτω από τον προαναφερόμενο πήχη, τότε θα γίνεται συμψηφισμός. Τα υπερέσοδα θα είναι η τυχόν θετική διαφορά που θα προκύψει από το ισοζύγιο όλου του τριμήνου.

Η «εύλογη τιμή» ονομάζεται «Εύλογη Μέγιστη Τιμή Λιανικής» (ΕΜΤΛ), η οποία για κάθε μήνα και για κάθε προμηθευτή θα συγκριθεί με τις ονομαστικές χρεώσεις που έχει αυτός ανακοινώσει, δηλαδή τη «Μέση Τιμή Χρέωσης (ΜΤΧ)». Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Μέση Τιμή Χρέωσης» θα είναι η μεσοσταθμική ονομαστική χρέωση για όλα τα τιμολόγια ενός προμηθευτή για τον συγκεκριμένο μήνα.

Παράλληλα, θα ληφθούν υπόψη στον μηχανισμό παράμετροι που αποτυπώνουν τα πραγματικά κόστη προμήθειας, τα οποία θα συγκριθούν με τις ονομαστικές χρεώσεις και θα αφαιρούνται τα ποσά που έχει καταβάλει κάθε πάροχος, στο πλαίσιο εκκαθάρισης μηνιαίων συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μηνιαίων πράξεων αντιστάθμισης κινδύνου.

Ο ακριβής τρόπος υπολογισμού των υπερεσόδων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για τον καταλογισμό των ποσών που θα προκύψουν θα καθοριστεί με Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ενώ τους υπολογισμούς θα αναλάβει η ΡΑΕ.

Κλείνουμε την πόρτα στη δημιουργία υπερκερδών

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, η τροπολογία «προβλέπει την επέκταση του μηχανισμού φορολόγησης υπερκερδών και στον κλάδο της προμήθειας», που μέχρι τώρα έχει αποδώσει περίπου 2,5 δις. ευρώ, τα οποία έχουν επιστρέψει σε λογαριασμούς ρεύματος.

«Έχουμε υποχρεώσει, για πρώτη φορά, μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, τους προμηθευτές, κάθε 20 του μηνός, να δηλώνουν ποια είναι η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου μήνα. Επειδή είχαμε πολύ έντονες, και παραμένουν πολύ έντονες, οι μεταβολές στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας ,εξαιτίας βεβαίως, των μεταβολών στις τιμές του φυσικού αερίου, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας υπερεσόδων, υπερκερδών και στον κλάδο της προμήθειας».

«Kλείνουμε την πόρτα και σε παραγωγούς και σε προμηθευτές στη δημιουργία υπερεσόδων, δηλαδή υπερκερδών. Όλα αυτά τα χρήματα τα εισπράττουμε πίσω και τα οδηγούμε στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και με αυτό τον τρόπο επιδοτούμε τους λογαριασμούς, διατηρώντας προσιτές τιμές» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.