ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΡΑΕ: Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα καλυφθεί φέτος τον χειμώνα

ΡΑΕ: Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα καλυφθεί φέτος τον χειμώνα
Η αιχμή της ζήτησης τον φετινό χειμώνα αναμένεται σε συνθήκες ισχυρού ψύχους να κυμανθεί μεταξύ 8600 και 9200 μεγαβάτ ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Την εκτίμηση ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το φετινό χειμώνα με τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια θα καλυφθεί, εξέφρασε ο Β' αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, και πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης, Δημήτρης Φούρλαρης μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακή Επάρκεια σε Ηλεκτρισμό & Φυσικό Αέριο - Ασφάλεια τροφοδοσίας καταναλωτών» που διοργάνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Ακόμη και στη διακοπή τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα κάλυψης της ζήτησης (τόσο για φυσικό αέριο όσο και για ηλεκτροπαραγωγή), στην περίπτωση αυτή ωστόσο προκύπτει ερωτηματικό ως προς την δυνατότητα πλήρους κάλυψης της ζήτησης από την Βουλγαρία. Η γειτονική χώρα, όπως είναι γνωστό, μετά την διακοπή της τροφοδοσίας από τη Ρωσία εξαρτάται από τις εξαγωγές φυσικού αερίου που γίνονται μέσω Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, η αιχμή της ζήτησης τον φετινό χειμώνα αναμένεται σε συνθήκες ισχυρού ψύχους να κυμανθεί μεταξύ 8600 και 9200 μεγαβάτ (τον προηγούμενο χειμώνα έφτασε στα 8600 μεγαβάτ).

Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια της χώρας είναι η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, η εξασφάλιση εναλλακτικού καυσίμου (Diesel) για τις πέντε συνολικλα μονάδες φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με πετρέλαιο καθώς και η εξασφάλιση αποθήκευσης φυσικού αερίου. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν χαμηλότερη συμμετοχή κατά τις βραδινές ώρες οπότε παρουσιάζεται η αιχμή της ζήτησης το χειμώνα (λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας) ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθούν τα υδατικά αποθέματα τους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών εργοστασίων.

Όπως εξήγησε ο κ. Φούρλαρης, οι φόβοι που διατυπώνονται για ενδεχόμενο έλλειψης αν δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες λιγνίτη και νερών και ταυτόχρονα έχουμε αυξημένες εξαγωγές, δεν δικαιολογούνται καθώς υπό τις περιστάσεις αυτές οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά θα είναι αυξημένες, άρα δεν θα υπάρχει δυνατότητα εξαγωγών.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα σχέδια αντίδρασης των διαχειριστών σε περίπτωση έλλειψης ενέργειας και σε ακραίες καιρικές συνθήκες προβλέπουν προγραμματισμένες περικοπές κάτι που όμως όπως είπε «αποτελεί ακραίο σενάριο και ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ εκεί».