ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Aκρίβεια σε καυσόξυλα και πέλετ - Έρχεται πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Aκρίβεια σε καυσόξυλα και πέλετ - Έρχεται πλαφόν στο περιθώριο κέρδους
Από το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζεται ποιος θα οριστεί ως μήνας αναφοράς για την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. ΑΠΕ ΜΠΕ

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καυσόξυλα και πέλετ, αντίστοιχα όπως είχε επιβληθεί σε τρόφιμα, καύσιμα και μία σειρά από άλλα προϊόντα και υπηρεσίες ετοιμάζεται να εφαρμόσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξετάζεται ποιος θα οριστεί ως μήνας αναφοράς.

Τι σημαίνει το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο που αφορά στα καυσόξυλα και τα πέλετ, δεν θα μπορούν να πωλούν με υψηλότερο - συγκριτικά με τον μήνα αναφοράς που θα οριστεί- περιθώριο κέρδους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ελέγχουν με ποιο περιθώριο κέρδους πωλούσαν τη συγκριμένη περίοδο που θα οριστεί και θα εξετάζουν εάν τώρα οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις πωλούν με υψηλότερο.

«Αντιλαμβανόμαστε μια αύξηση στις τιμές στα ξύλα και στα πέλετ και είναι λογικό να υπάρχει σε σχέση με πέρυσι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Δεν είναι όμως λογικό να βλέπουμε τόσο μεγάλες αυξήσεις. Για να το φρενάρουμε θα εφαρμόσουμε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους όπως κάνουμε για τα τρόφιμα και διάφορα άλλα προϊόντα» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Όπως είχαν επισημάνει άλλωστε στο CNN Greece πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης η συγκεκριμένη παρέμβαση προβλέπεται ήδη από τις υπάρχουσες διατάξεις περί αισχροκέρδειας ωστόσο χρειάζεται να γίνει εξειδίκευση που θα αφορά στη συγκεκριμένη αγορά και τροποποίηση της υπουργικής απόφασης ώστε να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις σύμφωνες με το νομικό πλαίσιο.

Παράλληλα δεν αποκλείεται, εφόσον κριθεί απαραίτητο το επόμενο διάστημα, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, να χρειαστεί το αρμόδιο υπουργείο να δει και το ζήτημα των αποθεμάτων. Όχι, όπως εξηγούν, επειδή υπάρχει θέμα επάρκειας στα προϊόντα αυτά αλλά για να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει διαθεσιμότητά τους στην αγορά και δεν θα εμφανιστούν φαινόμενα αποθεματοποίησης - εν μέσω μεγάλης ζήτησης- που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση τιμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος καταγράφεται πολλαπλάσια ζήτηση σε καυσόξυλα και πέλετ από πλευράς των καταναλωτών που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης προκειμένου να αποφύγουν τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN Greece, η μέση αύξηση στην τιμή πώλησης στα ξύλα σε σχέση με πέρσι, φτάνει το 30% ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η αγορά ενός κυβικού μέτρου ξύλων μπορεί να κοστίσει έως και 180 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη τιμή το 2021 κυμαινόταν περίπου από 100 έως 130 ευρώ.