ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ώθηση από τον τουρισμό στις επιχειρήσεις εστίασης - Οι «πρωταθλητές» στην αύξηση τζίρου

Σαντορίνη, Μύκονος, τα νησιά του Ιονίου και των Σποράδων είναι ανάμεσα στις περιοχές όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση τζίρου το β΄ τρίμηνο του 2022. ΙΝΤΙΜΕ / Φωτογραφία αρχείου

Η μεγάλη άνοδος των τουριστικών αφίξεων φέτος έδωσε ώθηση στον τζίρο των επιχειρήσεων εστίασης που βρίσκονται σε νησιά τα οποία αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Σαντορίνη, Μύκονος, τα νησιά του Ιονίου και των Σποράδων είναι ανάμεσα στις περιοχές, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση τζίρου στις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό.

Την ίδια εικόνα περιέγραφαν εξάλλου στο CNN Greece και οι επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνοντας ότι ακόμη και στην Αθήνα οι επιχειρήσεις εστίασης σε τουριστικές περιοχές όπως το Μοναστηράκι, το Θησείο και η Πλάκα εμφανίζουν το φετινό καλοκαίρι σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών τους σε σύγκριση με την περσινή χρονιά που οι τουριστικές αφίξεις ήταν μειωμένες.

Αναλυτικά σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας καταγράφηκε αύξηση 275,8% με τον συνολικό τζίρο των επιχειρήσεων εστίασης να φτάνει τα 54.465.476 ευρώ έναντι 14.493.164 ευρώ πέρσι.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων ο τζίρος αυξήθηκε κατά 244,4% σε σχέση με πέρσι. Στη Μύκονο κατά 203,3% με τον τζίρο στα 36.542.565 ευρώ έναντι 12.049.695 ευρώ πέρσι.

Στο νησιά του Ιονίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας ενισχύθηκε κατά 282,7%, της Ζακύνθου κατά 258,1% και στην Κέρκυρα κατά 212,2%. Στην Κω η αύξηση τζίρου έφτασε το 223,7%.

Σε ό,τι αφορά την Αττική η οποία έχει την μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικά κύκλο εργασιών η αύξηση του κύκλο εργασιών σε σχέση με πέρσι έφτασε το 57%.

Συνολικά στον κλάδο της εστίασης ο κύκλος εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων ανήλθε το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε 1.931.545.816 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 70,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Με βάση τα μηνιαία στοιχεία, τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση 56% καθώς ανήλθε σε 221.518.425 ευρώ.

Άνοδος τιμών λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους

Την ίδια στιγμή πάντως, τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης στο σύνολο της επικράτειας δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο αριθμός των πελατών μειώθηκε για το 52,9% των καταστημάτων εστίασης ενώ οι ποσότητες των παραγγελιών για το 63,7% των επιχειρήσεων σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Σε ποσοστό 81,7% οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε αύξηση των τιμών που μεσοσταθμικά έφτασε το 10,7% μέσα στο τελευταίο έτος καθώς την ίδια περίοδο το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 41,7% λόγω της αύξησης της ενέργειας, της προμήθειας πρώτων υλών/εμπορευμάτων, των καύσιμων, της μισθοδοσίας προσωπικού και του ενοικίου.

Το βλέμμα των επιχειρηματιών της εστίασης στρέφεται πλέον στον δύσκολο χειμώνα που ακολουθεί καθώς εκτιμούν πως οι καταναλωτές εξαιτίας της ακρίβειας και προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε λογαριασμούς αλλά και να εξασφαλίσουν τα βασικά αγαθά για τη διαβίωσή τους, θα περικόψουν ακόμη περισσότερο τις εξόδους τους σε εστιατόρια και καφετέριες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης