Σταϊκούρας: Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία μεταφράζεται σε βοήθεια προς τους πολίτες
Ανανεώθηκε:
Η χώρα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και οι τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία 12 χρόνια δικαιώνονται, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας για το τέλος του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
«Η Ελλάδα την τελευταία 3ετία προπλήρωσε το σύνολο του δανείου από το ΔΝΤ, ύψους 8 δισ. ευρώ, βγήκε από τα capital controls τον Σεπτέμβριο του 2019 οριστικά που είχε μπει επί της προηγούμενης κυβέρνησης και βγαίνει και από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που μπήκε σε αυτό το καθεστώς το 2018» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως είπε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, κίνδυνοι και προκλήσεις μπροστά μας «κυρίως ως απόρροια του υψηλού πληθωρισμού εξαιτίας μεταξύ άλλων της ενεργειακής κρίσης και των γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά σημαίνει ότι η Ελλάδα πλέον δεν είναι εξαίρεση στην Ευρώπη».
Τώρα, είπε ο κ. Σταϊκούρας, μπαίνουμε σε μια εποπτεία αντίστοιχη αυτής των χωρών που δεν μπήκαν ποτέ σε ενισχυμένη εποπτεία αλλά είχαν προγράμματα στήριξης, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος.
Ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ότι οι αγορές θα αντιμετωπίσουν πλέον καλύτερα τη χώρα ως μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. «Οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμούμε ότι θα κάνουν το ίδιο, γιατί υπάρχει ένας ακόμα μεγάλος εθνικός στόχος, η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας μετά τις 11 αναβαθμίσεις που είχαμε την τελευταία τριετία και αποκτούμε περισσότερους βαθμούς ευελιξίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής» ανέφερε.
Ικανοποίηση για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού
Σχετικά με τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το 7μηνο του 2022, ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την ικανοποίησή του που μεταφράζεται σε βοήθεια της πολιτείας προς τους πολίτες στην πολύ δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν και η οποία επηρεάζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
«Συνεπώς, η εκτέλεση Προϋπολογισμού είναι καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις γιατί είναι καλύτερη η πορεία της οικονομίας αλλά και για λόγους που δεν έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά γι’ αυτό και δεν χρειάζεται ενθουσιασμός. Προκύπτει μια υπέρβαση των εσόδων της τάξεως των 5 δις. ευρώ μέχρι τον προηγούμενο μήνα που έχουμε τα στοιχεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλο προέρχεται και έχει μόνιμα χαρακτηριστικά από την καλή πορεία της οικονομίας. Ένα στοιχείο είναι η καλή πορεία της οικονομίας, η χώρα αναπτύσσεται, οι επενδύσεις συνεχίζονται με διψήφιο ποσοστό, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα. Μάλιστα οι ξένες επενδύσεις έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ φέτος όλων των τελευταίων δεκαετιών και τα έσοδα από τον τουρισμό πηγαίνουν καλύτερα από τα αρχικές εκτιμήσεις, μέχρι τέλος Μαΐου είχαν προσεγγίσει το 88% του επιπέδου του 2019 όταν ο στόχος του προϋπολογισμού ήταν για 80%» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Αυτά είναι τα θετικά μόνιμα χαρακτηριστικά, τα οποία βοηθούν να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που επιστρέφεται στην κοινωνία, προσέθεσε σημειώνοντας πως είναι καλύτερα και τα φορολογικά έσοδα από τον ΦΠΑ, λόγω και του γεγονότος ότι υπάρχει υψηλός πληθωρισμός.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και στοιχεία που δεν έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά. «Είναι στοιχεία που είναι θετικά ταμειακά, αλλά δημοσιονομικά χρειάζεται προσοχή, γιατί δεν είναι επαναλαμβανόμενα έσοδα, είναι έσοδα που ήρθαν νωρίτερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Άρα έχουμε μια ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού και αυτή οφείλεται στην κοινωνία που επιδεικνύει φορολογική συνείδηση και αυτός ο δημοσιονομικός χώρος επιστρέφει στην ελληνική κοινωνία» τόνισε.
Ως τέτοια έσοδα ανέφερε χαρακτηριστικά το γεγονός ότι τον Ιούλιο ένα σημαντικό κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων -245.000 επιχειρήσεις, μία στις δύο, που πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή- επέστρεψαν με το κίνητρο του 15% το σύνολο των οφειλών τους προς την πολιτεία, περίπου 1 δισ. ευρώ. Το άλλο στοιχείο είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε να πληρώνεται -μειωμένος κατά 35% σε σχέση με το 2018- πολύ νωρίτερα. Έτσι οι πολίτες έχουν πληρώσει ήδη το 55%-60% του συνολικού ΕΝΦΙΑ με τις πρώτες δόσεις, που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.
Τα σημεία που προκαλούν ανησυχία
Τέλος ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι είμαστε εντός δημοσιονομικών στόχων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι και φέτος η χώρα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα, λόγω των μέτρων στήριξης που παρείχε στην κοινωνία η πολιτεία τα προηγούμενα χρόνια. «Η χώρα είχε και έχει περισσότερες δαπάνες από έσοδα. Θα πρέπει να ισορροπήσουμε δημοσιονομικά και αυτό εκτιμούμε ότι θα το κάνουμε το 2023» ανέφερε.
Βασικό στοιχείο ανησυχίας, δήλωσε ο υπουργός, είναι το πώς κινείται καθημερινά το φυσικό αέριο. «Όσο ψηλότερα κινείται, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη στήριξης στους λογαριασμούς του πολίτη».
Το ποιες παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο και το πώς θα είναι οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία. Άρα αυτό είναι το βασικό στοιχείο ανησυχίας, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.