ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Κατρακύλησαν οι τιμές - Διέγραψε τα κέρδη του έτους

Aντλία πετρελαίου

(AP Photo/David Zalubowski)

Κατρακύλησαν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, διαγράφοντας το σύνολο των κερδών τους για το έτος, εν μέσω αναφορών για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Λιβύη με στόχο να ξεκινήσει και πάλι η παραγωγή στη χώρα. 

Το Brent κατρακύλησε 4,9% και έκλεισε κάτω από τα 74 δολ. το βαρέλι ενώ νωρίτερα άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2023.

Η βουτιά ακολούθησε τις δηλώσεις ενός στελέχους της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης ότι η συμφωνία για το «ξεπάγωμα» της παραγωγής φαίνεται να είναι πολύ κοντά, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης που εδρεύει στη Βεγγάζη ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η πετρελαϊκή παραγωγή και οι εξαγωγές από τη χώρα θα σταματήσουν λόγω της αντιπαράθεσης με την αντίπαλη κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη για το ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Με πάνω από 500.000 βαρέλια πετρελαίου από την Λιβύη να επιστρέφουν στην αγορά, η προσοχή των επενδυτών στράφηκε και πάλι στις αδύναμες προοπτικές για την παγκόσμια κατανάλωση. Οι οικονομικές ανησυχίες για μεγάλους καταναλωτές – όπως , μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ και Κίνα – έχουν επιβαρύνει την επενδυτική ψυχολογία τους τελευταίους μήνες, με τις τιμές να ανακάμπτουν μόνο σε περιόδους έξαρσης της γεωπολιτικής έντασης, όπως στην τελευταία σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς.

Την αγορά ανησυχούν επίσης οι επιπλέον ποσότητες πετρελαίου που θα προκύψουν από τη σταδιακή απόσυρση των περικοπών που εφάρμοζε το προηγούμενο διάστημα ο OPEC+ για να στηρίξει τις τιμές.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αμερικανικού WTI για τον Οκτώβριο σημείωσε βουτιά 4,4% και έκλεισε στα 70,34 δολ. το βαρέλι. Το Brent του Νοεμβρίου κατρακύλησε 4,9% και έκλεισε στα 73,75 δολ. το βαρέλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης