ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ισημερινός κλείνει τις πετρελαιοπηγές στο «μπλοκ 43 ITT»

Ο Ισημερινός κλείνει τις πετρελαιοπηγές στο «μπλοκ 43 ITT»

Aντλία πετρελαίου

(AP Photo/David Zalubowski)

Η κυβέρνηση του Ισημερινού άρχισε χθες Τετάρτη τη διαδικασία κλεισίματος πετρελαιοπηγών στο λεγόμενο «μπλοκ 43 ITT», σύνολο κοιτασμάτων σε αχανή εθνικό δρυμό, κάτι που αποφασίστηκε από τους πολίτες με δημοψήφισμα πέρυσι, εξαιτίας των ανησυχιών για το περιβάλλον.

Το υπουργείο Ενέργειας ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως έκλεισε η πρώτη από τις 247 πετρελαιοπηγές στην περιοχή, η Ισπίγκο B-56. Άρχισε έτσι διαδικασία που προβλέπει να διαρκέσει πεντέμισι χρόνια.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ισημερινού έδωσε πέρυσι προθεσμία ενός έτους στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petroecuador για να απομακρύνει τον εξοπλισμό και να κλείσει τις πετρελαιοπηγές στην περιοχή, όμως οι αρχές λένε πως το εγχείρημα θα διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Η συμμόρφωση προς την απόφαση να κλείσει το ITT «δεν είναι εύκολη δουλειά, απαιτεί ειδικό τεχνικό σχεδιασμό», εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας Αντόνιο Γκονσάλβες σε ανακοίνωσή του.

Η Petroecuador αντλεί περίπου 50.000 βαρέλια αργού την ημέρα από τις πετρελαιοπηγές αυτές αφού άρχισε η εκμετάλλευσή τους το 2016. Η συνολική παραγωγή αργού της χώρας κυμαίνεται περί τα 480.000 βαρέλια την ημέρα, κατά επίσημα δεδομένα.

Το κόστος του τερματισμού της εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων πετρελαιοπηγών θα ανέλθει σε 1,3 δισεκ. δολάρια, κατά εκτιμήσεις της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Νομπόα που υποβλήθηκαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Οι επτά κοινότητες αυτοχθόνων που ζουν στον εθνικό δρυμό Γιασούνι, τον μεγαλύτερο στο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που βρίσκεται στην επικράτεια του Ισημερινού, θα πάψουν εξάλλου να λαμβάνουν τα ποσά που είναι υποχρεωμένη να τους καταβάλλει η Petroecuador για την άντληση του πετρελαίου.

Η εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών αναμένεται να τερματιστεί εντελώς ως τον Δεκέμβριο του 2029 και η απομάκρυνση όλου του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από την περιοχή αναμένεται να έχει αποπερατωθεί περί τον Αύγουστο του 2030, σύμφωνα με το Κίτο.