ΑΓΟΡΕΣ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ενισχύονται με φόντο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του Αυγούστου, καθώς οι επενδυτές εξέταζαν τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό ρεκόρ την Παρασκευή και διαμορφώθηκε κατά 0,39% υψηλότερα στις 10:18 ώρα Λονδίνου. Τα περισσότερα μεγάλα περιφερειακά χρηματιστήρια και κλάδοι διαπραγματεύονταν στο πράσινο. Οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν κατά 0,38%, ενώ οι μετοχές ορυχείων πρόσθεσαν 0,86% και οι μετοχές κοινής ωφέλειας αυξήθηκαν κατά 0,79%.

Ο Stoxx 600 είχε καταγράψει κερδοφόρα ημέρα την Πέμπτη, με τις μετοχές τεχνολογίας να ηγούνται των κερδών, καθώς οι επενδυτές εξέτασαν την τελευταία τριμηνιαία έκθεση αποτελεσμάτων της Nvidia, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, για το βαρύ χαρτί της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με το CNBC.

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε σε χαμηλό τριών ετών, στο 2,2%, τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα έκτακτα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία Eurostat την Παρασκευή. Η μέτρηση ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες και χαμηλότερη από το 2,6% του Ιουλίου.

Αλλού, ο προκαταρκτικός, εναρμονισμένος με την ΕΕ δείκτης τιμών καταναλωτή της Γαλλίας διαμορφώθηκε στο 2,2% για τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, από το 2,7% του Ιουλίου, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας την Παρασκευή. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ιταλίας έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο 1,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, λιγότερο από τον προηγούμενο μήνα.

Στη Γερμανία, ο προκαταρκτικός ετήσιος γενικός δείκτης σε εναρμονισμένη βάση με την ΕΕ υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 2% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την πρόβλεψη για 2,3% και την ένδειξη 2,6% του Ιουλίου. Ο προκαταρκτικός εναρμονισμένος πληθωρισμός της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 2,4% για τον Αύγουστο, επίσης χαμηλότερα από το αναμενόμενο και χαμηλότερα από την εκτύπωση 2,9% του προηγούμενου μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης