ΑΓΟΡΕΣ

Ο χρυσός οδεύει προς νέα υψηλά - Στόχος τα 3.000 δολάρια

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τιμές του χρυσού σημειώνουν νέα υψηλά και οι αναλυτές αναμένουν περισσότερα ρεκόρ, με ορισμένους να προβλέπουν ότι το μέταλλο θα φτάσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά το επόμενο έτος, καθώς πλησιάζει η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο χρυσός spot παρέμεινε σταθερός στο υψηλό ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίασης, στα 2.508,14 δολάρια ανά ουγγιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού των ΗΠΑ σημείωσαν άλμα 0,16% και διαμόρφωσαν νέο ρεκόρ στα 2.540,8 δολάρια ανά ουγγιά κατά τις ώρες της Δευτέρας στην Ασία, επεκτείνοντας τα κέρδη από την Παρασκευή.

«Το 2024 είναι η χρονιά όπου ο χρυσός υποτίθεται ότι θα φθάσει σε πολλαπλά υψηλά», δήλωσε ο Sabrin Chowdhury, επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων στην BMI, επικαλούμενος την ελκυστικότητα του χρυσού ως περιουσιακό στοιχείο ασφαλούς καταφυγίου.

«Ο χρυσός ευδοκιμεί από την αβεβαιότητα... [και] η αβεβαιότητα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο ότι το 2024 είναι η χρονιά των εκλογών, της πρόσφατης εισβολής της Ουκρανίας πίσω στη Ρωσία και των αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, όπως σημειώνει το CNBC.

Το Ισραήλ και το Ιράν φαίνεται να βρίσκονται στα πρόθυρα μιας άμεσης σύγκρουσης μετά την υπόσχεση του Ιράν να προβεί σε αντίποινα μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη στις αρχές του μήνα. Το Ισραήλ έχει θέσει τον στρατό του σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και οι ΗΠΑ έστειλαν μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου και ένα υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων στην περιοχή για να υποστηρίξουν την άμυνα του συμμάχου τους.

Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί τις τιμές των ράβδων είναι η αύξηση των πιθανοτήτων μείωσης των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο. Η συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι μια μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα είναι «στο τραπέζι».

«Μόλις η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, πιθανότατα τον επόμενο μήνα, ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει τα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά», δήλωσε ο αναλυτής της BMI. Άλλοι αναλυτές μοιράζονται παρόμοιο ανοδικό κλίμα.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της αγοράς χρυσού, καθιστώντας τον πιο ελκυστικό, σε σχέση με τα έντοκα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα Treasurys, τα οποία ανταγωνίζονται τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο.

Τα χαμηλότερα επιτόκια πιέζουν επίσης το δολάριο, καθιστώντας τους ράβδους σε τιμή greenback ελκυστικούς για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Το κλίμα των επενδυτών του χρυσού φαίνεται να είναι έτοιμο για άνοδο σε διάστημα τριών έως έξι μηνών, ανέφεραν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους τη Δευτέρα.

Η τράπεζα πρόσθεσε ότι βλέπουν στόχο τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι τα μέσα του 2025 και πρόβλεψη για μέση τιμή τέταρτου τριμήνου στα 2.550 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι έμποροι θα προσέξουν επίσης το ετήσιο συμπόσιο οικονομικής πολιτικής στο Jackson Hole αυτή την εβδομάδα, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων, με τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell να έχει οριστεί να μιλήσει στη συγκέντρωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης