ΑΓΟΡΕΣ

Τα μηνύματα που στέλνει ο πληθωρισμός στους επενδυτές

AP/Michael Probst

Οι ρυθμοί πληθωρισμού στον Καναδά, την ΕΕ και την Αυστραλία αυξήθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία τιμολόγησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ρόδινα, σύμφωνα με το CNNi. 

Αυτή η αντίθεση έχει οδηγήσει τους επενδυτές να αναρωτηθούν αν η τρέχουσα πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για μεγαλύτερη διάρκεια δεν είναι τελικά τόσο κακή ιδέα.

Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν εκφράσει εξίσου έντονα την επιθυμία τους να μειώσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια, ορισμένοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν μιλήσει εξίσου έντονα για τη διατήρησή τους υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η τριβή μεταξύ των δύο ομάδων θερμαίνεται περιστασιακά, ξεσπώντας σε εξάρσεις μεταβλητότητας της αγοράς - μεγάλες αυξήσεις μετά από ένα πολλά υποσχόμενο οικονομικό στοιχείο ή πτώσεις μετά από την προσπάθεια ενός αξιωματούχου της Fed να περιορίσει τις προσδοκίες της Wall Street για τα επιτόκια.

Όμως αυτή η αποσύνδεση φαίνεται να εξασθενεί, καθώς τα ποσοστά πληθωρισμού στις ΗΠΑ συνεχίζουν να μειώνονται.

Υψηλές τιμές του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο

Οι τιμές στον Καναδά αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν λίγο μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα του Καναδά για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Την επόμενη ημέρα, ο πληθωρισμός στην Αυστραλία εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του το 2024, ενισχύοντας τον φόβο. Στην Ευρώπη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ευρωζώνης κινήθηκε υψηλότερα τον Μάιο, αλλά υποχώρησε λίγο τον Ιούνιο - σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη - αν και ο πυρήνας του πληθωρισμού παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,9%.

Οι ΗΠΑ είχαν επίσης μια πρόσφατη τρομάρα καθώς τα ποσοστά πληθωρισμού αυξήθηκαν.

«Πιστεύουμε ότι η χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στα τέλη του 2023 μπορεί να συνέβαλε στην προσωρινή αναζωπύρωση των πιέσεων στις τιμές», δήλωσε ο Brent Schutte, επικεφαλής επενδύσεων της Northwestern Mutual Wealth Management, σε σημείωμά του τη Δευτέρα.

Αλλά μετά από ένα χρόνο που η Fed διατήρησε τα επιτόκια σταθερά σε υψηλό 23 ετών, τα ποσοστά πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώνονται και πάλι.

Η τελευταία μέτρηση του δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών μαζί με την πιο πρόσφατη έκθεση για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τον Ιούνιο «υποδηλώνουν και οι δύο ότι η άνοδος των τιμών που παρατηρήθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος έχει σταματήσει και η αποπληθωριστική διαδικασία μπορεί να έχει ξεκινήσει εκ νέου», δήλωσε ο Schutte.

Οι υψηλές τιμές του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο ανησυχούν τους επενδυτές, δήλωσε στο CNN ο José Torres, ανώτερος οικονομολόγος της Interactive Brokers. Αυτή η ανησυχία τους έχει κάνει να αποδέχονται περισσότερο τη διατήρηση των επιτοκίων της Fed σε υψηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον προς το παρόν.

Οι προοπτικές της αγοράς για μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων της Fed σταθεροποιούνται γύρω από μία μόνο μείωση των επιτοκίων φέτος, δήλωσε ο Torres. Οι επενδυτές συμφωνούν με τις προοπτικές για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μια προειδοποίηση

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ο φορέας ομπρέλα των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο, έχει λάβει γνώση και προειδοποίησε τις κεντρικές τράπεζες στην ετήσια έκθεσή τους που κυκλοφόρησε την Κυριακή να θέσουν «υψηλό πήχη για τη χαλάρωση της πολιτικής», σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα χαλαρότερα επιτόκια να ωθήσουν την αύξηση των τιμών.

«Μια πρόωρη χαλάρωση θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να επιβάλει μια δαπανηρή αντιστροφή της πολιτικής - που θα ήταν ακόμη πιο δαπανηρή επειδή θα υπονομευόταν η αξιοπιστία», ανέφερε η BIS.

Πλέον, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους προς τις μη αγροτικές μισθοδοσίες του Ιουνίου, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν το πρωί της Παρασκευής. Αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να τους δώσουν περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας και ενδείξεις για το τι μπορεί να κάνει στη συνέχεια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Investors just got an inflation wakeup call. Will they answer? -Story by Analysis by Nicole Goodkind, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης