ΑΓΟΡΕΣ

UBS: Ισχυρά κέρδη για τις παγκόσμιες μετοχές - Στο 13,5% το πρώτο εξάμηνο του 2024

UBS: Ισχυρά κέρδη για τις παγκόσμιες μετοχές - Στο 13,5% το πρώτο εξάμηνο του 2024
AP Photo/Michael Probst

Οι παγκόσμιες μετοχές ολοκλήρωσαν ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο του 2024, με τον δείκτη MSCI All Country World να σημειώνει άνοδο 2,6% τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την UBS, η πορεία του Ιουνίου ανέβασε το κέρδος για το MSCI All Country World στο 13,5% το πρώτο εξάμηνο του έτους, με «οδηγό» τον S&P 500, ο οποίος σημείωσε άνοδο 3,6% τον Ιούνιο και 15,3% στο έτος.

Όπως σημειώνει η επενδυτική τράπεζα, πι αποδόσεις των ΗΠΑ ενισχύθηκαν από περαιτέρω ενδείξεις ότι ο αμερικάνικος πληθωρισμός μετριάζεται, ανοίγοντας το δρόμο για μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve αργότερα φέτος.

  • Πληθωρισμός και επιτόκια

Η αισιοδοξία αναζωπυρώθηκε στα μέσα του μήνα από την ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος έδειξε αύξηση του «core» πληθωρισμού κατά 0,16% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, τη μικρότερη αύξηση από τον καλοκαίρι του 2021.

Το αγαπημένο μέτρο της Fed για τον πληθωρισμό, ο βασικός δείκτης προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης, αυξήθηκε μόλις 0,08% τον Μάιο, τη μικρότερη αύξησή του από το 2020.

Ενώ η Fed παρέμεινε επιφυλακτική όσον αφορά τις προοπτικές χαλάρωσης, με τη μέση πρόβλεψη των κορυφαίων αξιωματούχων για μία μόνο μείωση των επιτοκίων φέτος, έναντι τριών στην προηγούμενη πρόβλεψή τους από τον Μάρτιο, οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι περαιτέρω ενδείξεις για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας θα επιτρέψουν τελικά στην κεντρική τράπεζα να προβεί σε δύο μειώσεις το 2024.

Εν τω μεταξύ, ο παγκόσμιος κύκλος περικοπών συνεχίστηκε, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια για πρώτη φορά από την 2019. Η Τράπεζα του Καναδά χαλάρωσε επίσης την πολιτική της και η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα -η οποία έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που χαλάρωσε τον Μάρτιο - προχώρησε σε δεύτερη μείωση τον περασμένο μήνα.

  • Τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη παρέμεινε ένα σημαντικό θέμα για τις αγορές, τροφοδοτώντας το ράλι των αμερικανικών μετοχών. Η εταιρεία κατασκευής τσιπ NVIDIA έγινε για λίγο η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Microsoft και την Apple. Αν και η NVIDIA εγκατέλειψε γρήγορα την πρώτη θέση και βρισκόταν 9% κάτω από το ιστορικό της υψηλό στις 18 Ιουνίου, έκλεισε τον μήνα 12,7% υψηλότερα και περίπου 150% πάνω από την προηγούμενη χρονιά.

  • Πολιτική

Τέλος, τον Ιούνιο η πολιτική προβλήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Το πρώτο από τα δύο προγραμματισμένα ντιμπέιτ μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιήθηκε προς το τέλος του μήνα, πολύ νωρίτερα από τον ιστορικό κανόνα του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου. Η χρονική συγκυρία μετατόπισε το επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών νωρίτερα από ό,τι συνήθως, με την πιθανότητα για αυξημένη μεταβλητότητα.

Η πολιτική αποδείχθηκε τροχοπέδη και για την αγορά της Ευρωζώνης, με τον MSCI EMU να χάνει 2,4% τον μήνα και αποτέλεσε την χειρότερη επίδοση μεταξύ των σημαντικών περιφερειακών αγορών. Σε αυτό το κλίμα, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημείωσε πτώση 6,4% κατά τη διάρκεια του μήνα, αφού ο πρόεδρος Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

Τα ίδια θέματα του πληθωρισμού, της τεχνητής νοημοσύνης και της πολιτικής αναμένεται να διαμορφώσουν τις αγορές και κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Με αυτό το δεδομένο κατά νου, οι αναλυτές της UBS συνιστούν διάφορες βασικές στρατηγικές για τους επενδυτές:

  • Προετοιμαστείτε για χαμηλότερα επιτόκια
  • Εκμεταλλευτείτε την επενδυτική ευκαιρία της Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Προετοιμάστε τα χαρτοφυλάκια για τις εκλογές στις ΗΠΑ