ΑΓΟΡΕΣ

Ο δείκτης για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης μπορεί οδηγήσει την Wall Street σε νέο ράλι

Ο δείκτης για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης μπορεί οδηγήσει την Wall Street σε νέο ράλι

Η αίθουσα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης

AP Photo/Seth Wenig

Στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή είναι στραμμένη η προσοχή των αναλυτών και των επενδυτών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πρόκειται για την μέτρηση του δείκτη για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο οποίος είναι ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο ράλι την αγορά αν αποδεχθεί χαμηλότερος των εκτιμήσεων, δίνοντας νέα πνοή στις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων από την Fed το δεύτερο μισό του 2024.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, στο οποίο «στοιχηματίζουν» οι αγορές, αναμένονται δύο μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος της χρονιάς, δίνοντας πιθανότητα πάνω από 60% για μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας. στις επίσημες προβλέψεις τους, κάνουν λόγο για μία μείωση φέτος.

Η εικόνα στην Wall Street

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας ο Dow Jones αν και περιόρισε στο τέλος τα κέρδη του, με τον βιομηχανικό δείκτη να συμπληρώνει πέντε διαδοχικές θετικές συνεδριάσεις, ενώ S&P 500 και Nasdaq δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν με τους δύο δείκτες να χάνουν έδαφος για τρίτη συνεδρίαση.

Η μετοχή της Nvidia σημείωσε βουτιά 6,7% δίνοντας συνέχεια στην κατρακύλα των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει μπει πλέον σε περιοχή διόρθρωσης, κάτι που τυπικά συμβαίνει με πτώση 10%-20% από το τελευταίο υψηλό.

Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί ένα εντυπωσιακό ράλι στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας που οδήγησε την Nvidia να γίνει η εταιρεία με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, πάνω από τις Microsoft και Apple.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ