Η ώρα της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια - Κλειδί για τις αποφάσεις ο πληθωρισμός
Ανανεώθηκε:
Σχεδόν δεδομένη θεωρείται η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μείωση των βασικών της επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια.
Η πλειοψηφία των οικονομικών αναλυτών φαίνεται να έχει προεξοφλήσει το κυρίως αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο δεν είναι άλλο από την μείωση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, από το σημερινό 4,5% στο 4,25%.
Σύμφωνα με τον Paul Donovan, GWM Chief Economist της UBS, συνολικά 53 από τους 55 ερωτηθέντες οικονομολόγους αναμένουν μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% και ο Chief Economist Lane της ΕΚΤ υποσχέθηκε ουσιαστικά χαλάρωση.
«Η ιδέα φέτος ήταν ότι οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθούσαν τον πληθωρισμό χαμηλότερα. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι χαμηλότερος. Οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι διεγερτικές, αλλά σταθεροποιητικές (διατηρώντας το πραγματικό επιτόκιο σταθερό).
Μάλιστα, αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, η ΕΚΤ θα γίνει η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που προχωρά προς αυτή την κατεύθυνση, αν και μειώσεις επιτοκίων έχουν ήδη ανακοινώσει η Σουηδία και η Ελβετία.
- Διαβάστε επίσης: Κίνηση «έκπληξη» από την SNB - Μείωσε τα επιτόκια στο 1,50%
Τα μηνύματα της Λαγκάρντ
Ωστόσο, αυτό που περιμένουν να ακούσουν οι αγορές με αγωνία είναι τα μηνύματα που θα στείλει η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά την συνέντευξη Τύπου, αλλά και τις επακόλουθες «διευκρινιστικές» δηλώσεις από άλλα μέλη της ΕΚΤ.
«Στην ιδανική περίπτωση, το σήμα θα ήταν ένας σταθερός ρυθμός μειώσεων των επιτοκίων, κατά ένα τέταρτο το τρίμηνο, αντανακλώντας τον συνεχιζόμενο αποπληθωρισμό» σχολιάζει σχετικά ο Paul Donovan.
«Κλειδί» για τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας παραμένουν οι οικονομικοί δείκτες και κυρίως ο πληθωρισμός.
Η ΕΚΤ στην τελευταία της συνεδρίαση τον Απρίλιο δεν έκλεισε την πόρτα σε μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, ωστόσο τόνισε ότι θα λάβει αποφάσεις με βάση την εξέλιξη του πληθωρισμού, ο οποίος αυξήθηκε ελαφρά τον Μάιο στην ευρωζώνη στο 2,6%.
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Μάιο, δύο δέκατα περισσότερο από τον Απρίλιο, αλλά κοντά στον στόχο του 2% που έθεσε η ΕΚΤ.