ΕΚΤ: Το στοίχημα των επιτοκίων - Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη μείωση
Η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, κατά 25 μονάδες βάσης στις 6 Ιουνίου, έχει «κλειδώσει», σύμφωνα με την UBS και την πλειοψηφία των αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούν πως η αντίστροφη μέτρηση για χαμηλότερα επιτόκια έχει ήδη ξεκινήσει.
Μάλιστα, σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας η πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ σε λιγότερο από μία εβδομάδα, θα ακολουθηθεί από μια μακρά και σταδιακή σειρά μειώσεων των επιτοκίων κατά 25 μ.β. ανά τρίμηνο.
Ειδικότερα, η UBS προβλέπει σωρευτικές μειώσεις επιτοκίων κατά 75 μ.β. το 2024 και 100 μ.β. το 2025, με αποτέλεσμα το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 3,25% στο τέλος του 2024 και στο 2,25% στο τέλος του 2025.
«Η πρόβλεψή μας βασίζεται στην υπόθεση ότι τα ουδέτερα επιτόκια πολιτικής είναι γύρω στο 2%, αλλά η ΕΚΤ έχει ήδη επισημάνει ότι θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις της το επόμενο έτος. Αυτή τη στιγμή, οι αγορές επιτοκίων τιμολογούσαν -23 μ.β. για τον Ιούνιο, -43 μ.β. σωρευτικά έως τον Σεπτέμβριο και -62 μ.β. έως τον Δεκέμβριο, ακολουθούμενες από μειώσεις 51 μ.β. το 2025», καταλήγει η τράπεζα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, ο οποίος σημειώνει σε έκθεση του πως «τα επιτόκια πολιτικής είναι πιθανό να αρχίσουν να μειώνονται το 2024», αν και τονίζει πως δεν αναμένει από τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια πολιτικής στα επίπεδα που ήταν το 2021.
Αλλώστε προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις των ανθρώπων της ΕΚΤ, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας Φίλιπ Λέιν και ο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.
Άγνωστη η «επόμενη μέρα»
Μια ενδεχόμενη «ανατροπή» στα σενάρια για περιορισμό του πληθωρισμού είναι ίσως αρκετή για να βάλει φρένο στις επόμενες μειώσεις και να επαναφέρει το κλίμα αμφιβολίας στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Αυτό επιβεβαιώνει και η έρευνα του Bloomberg, η οποία δείχνει ότι υπάρχει μια ανατροπή στις προσδοκίες των αναλυτών για το πόσο θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.
Άλλωστε, οι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις και μια ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού τον Μάιο, σε συνδυασμό με τις μισθολογικές πιέσεις δεν βοηθούν στο να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ της μείωσης.
«Αναμένουμε να προκύψουν αποκλίσεις μεταξύ των ‘περιστεριών’ και των ‘γερακιών’ στο Συμβούλιο, με τους πρώτους να θέλουν να άρουν όλους τους περιορισμούς πολιτικής και τους δεύτερους να θέλουν να κινηθούν προσεκτικά μέχρι να νιώσουν σίγουροι ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ο Fabio Balboni, οικονομολόγος στην HSBC.