ΔΙΕΘΝΗ

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Χρειάζεται προσοχή στη μείωση των επιτοκίων

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Χρειάζεται προσοχή στη μείωση των επιτοκίων
AP Photo / Michael Probst

Αν και μια μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο μπορεί να είναι η κατάλληλη κίνηση, ανάλογα με τα εισερχόμενα στοιχεία και τις νέες προβλέψεις του προσωπικού του Ευρωσυστήματος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ιζαμπέλ Σνάμπελ επισημαίνει πως η πορεία μετά τον Ιούνιο είναι πολύ πιο αβέβαιη.

Η αξιωματούχους της ΕΚΤ προειδοποίησε για κινδύνους μετά από πολλά χρόνια πολύ υψηλού πληθωρισμού και ενώ το outlook στις τιμές είναι ακόμα αβέβαιο. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεσμευτεί εκ των προτέρων για κάποια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων της, λόγω της «πολύ υψηλής αβεβαιότητας» στις προοπτικές του πληθωρισμού.

«Χρειάζεται να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στον πληθωρισμό και ιδιαίτερα στον εγχώριο πληθωρισμό, ο οποίος αποδεικνύεται πιο επίμονος, για να αποκτήσουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σταθερά στο στόχο του 2% το αργότερο το 2025», ανέφερε.

«Θα πρέπει να κινηθούμε προσεκτικά. Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τα δεδομένα γιατί υπάρχει κίνδυνος πρόωρης χαλάρωσης», είπε, όταν ρωτήθηκε εάν η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει σε νέες μειώσεις μετά το καλοκαίρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ