ΑΓΟΡΕΣ

ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και Επενδυτική Βαθμίδα επαναφέρουν την αισιοδοξία στο ΧΑ

ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και Επενδυτική Βαθμίδα επαναφέρουν την αισιοδοξία στο ΧΑ
ΙΝΤΙΜΕ - ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ριζική αλλαγή του κλίματος φέρνουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, καθώς Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα επανέφεραν τις θετικές επιδόσεις και την αισιοδοξία που δεν κατάφερε να αποτυπώσει – όσο αναμενόταν – η ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.

«Έχουμε δει μια καλή σταθεροποίηση στις μεγάλες διεθνείς αγορές, ενδεχομένως επειδή όλοι ετοιμάζονται για ένα ράλι του κλεισίματος των αποτιμήσεων με το τέλος της χρονιάς, αλλά και επειδή η ρητορική της σταθεροποίησης των επιτοκίων, έστω και σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, χωρίς περαιτέρω αυξήσεις, βοηθάει ψυχολογικά» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Νίκος Χρυσοχοΐδης της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή μιλώντας στο CNN Greece και προσθέτει:

«Στο εσωτερικό μέτωπο, η επιτυχία των placements τόσο της Alpha Bank, όσο και της Εθνικής Τράπεζας δίνει μια μεγαλύτερη αισιοδοξία για τις αποτιμήσεις και αντίστοιχα για τη διάθεση των μεγάλων διεθνών επενδυτών να τοποθετηθούν σε ελληνικές μετοχές».

ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και Επενδυτική Βαθμίδα

Την πλέον πετυχημένη διάθεση μετοχών μέσω Δημόσιας Προσφοράς των τελευταίων ετών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί η από-επένδυση σε ποσοστό 22% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Ταμείου.

Ειδικότερα, το ηλεκτρονικό βιβλίο προσφορών καλύφθηκε πλήρως για πρώτη φορά μόλις 20 λεπτά μετά το άνοιγμα του στις 13/11, δίνοντας τον τόνο της ζήτησης και της όρεξης των επενδυτών, ενώ η τελική υπερκάλυψη, πάνω από 8 φορές μεσοσταθμικά για το διεθνές και το ελληνικό βιβλίο, επιβεβαίωσε την ισχυρή πρόθεση του επενδυτικού κοινού να βάλει στο χαρτοφυλάκιο του τις μετοχές της Εθνικής.

Το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε 9,5 φορές, προσελκύοντας κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές, στην πλειονότητά τους από τις ΗΠΑ (35%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (47%), με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 τρισ. ευρώ.

Εξαιρετική χαρακτηρίζεται και η ποιότητα των διεθνών επενδυτών, καθώς η πλειονότητα είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές (64%) και θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια (27%).

Το γεγονός ότι επενδυτές από ώριμες και ανταγωνιστικές αγορές έσπευσαν να τοποθετηθούν δυναμικά σε ελληνική τράπεζα, είτε για πρώτη φορά, είτε ξανά μετά από πολλά έτη απουσίας, επιβεβαιώνει την ολική επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.

Είχε προηγηθεί το σημαντικό deal συνεργασίας μεταξύ Alpha Bank και UniCredit, τον Οκτώβριο, το οποίο εκτόξευσε τόσο τον ΓΔΤ, όσο και τον τραπεζικό δείκτη στο ΧΑ, καθώς για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες μια ξένη τράπεζα επέλεξε να επενδύσει στην ελληνική τραπεζική αγορά.

Η συμφωνία με την Unicredit άνοιξε «για τα καλά» την υπόθεση της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Alpha Bank και αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων.

Μάλιστα, οι διεθνείς οίκοι χαρακτήρισαν το deal «ορόσημο για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», με την S&P Global να τονίζει πως η στρατηγική συμφωνία των δύο ομίλων αποτελεί μία θετική εξέλιξη στον εν εξελίξει μετασχηματισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται επίσης πως το βράδυ της Παρασκευής 20/10 ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε σε BBB- με σταθερή προοπτική την ελληνική οικονομία, χαρίζοντας της έτσι την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, δεύτερη φορά φέτος.

Αυτό το «μείγμα» εξελίξεων βοηθάει στο να συντηρηθεί η αισιοδοξία στη κεφαλαιοποίηση και στον Γενικό Δείκτη.

Υπάρχει μια καλύτερη ψυχολογία και φαίνεται πως το σενάριο για θετικήπορεία μέχρι το κλείσιμο της χρονιάς κερδίζει έδαφος και έχει περισσότερες «πιθανότητες» από ότι είχε το περασμένο διάστημα.