ΑΓΟΡΕΣ

Επενδυτική βαθμίδα και «deals» φέρνουν τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Επενδυτική βαθμίδα και «deals» φέρνουν τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο
ΙΝΤΙΜΕ - ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η αναβάθμιση της χώρας από την S&P στην επενδυτική βαθμίδα και τα καλά νέα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνύσεων με «πρωταγωνιστή» την Alpha Bank δίνουν τον τόνο στην ελληνική αγορά και «υπόσχονται» μια δυναμική επαναφορά των αγοραστών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μετά από έξι δύσκολες εβδομάδες τον Σεπτέμβριο και στις αρχές του Οκτωβρίου, ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατάφερε να κλείσει για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με θετικό πρόσημο και να ισορροπήσει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.

Ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση έδωσε η απόφαση της S&P να αναβαθμίσει σε BBB- με σταθερή προοπτική την ελληνική οικονομία, χαρίζοντας της έτσι την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, για δεύτερη φορά φέτος.

«Η επενδυτική βαθμίδα ξαναβάζει την Ελλάδα στις επενδύσιμες χώρες μετά από πολλά χρόνια και αυτό μεταφράζεται σε εισροές αλλοδαπών επενδυτικών κεφαλαίων» σημείωσε σχετικά ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή, μιλώντας στο CNN Greece.

«Εισροές, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές, δεδομένης και της συνολικής κεφαλαιοποίησης που έχει η ελληνική αγορά». Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, αυτή η θετική εξέλιξη θα είναι πιο εμφανής τους επόμενους μήνες και ενδεχομένως ακόμα και μέσα στο 2024.

Αμέσως μετά, το σημαντικό deal συνεργασίας μεταξύ Alpha Bank και UniCredit εκτόξευσε τόσο τον Γενικό, όσο και τον τραπεζικό δείκτη στο ΧΑ, καθώς για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες μια ξένη τράπεζα επιλέγει να επενδύσει στην ελληνική τραπεζική αγορά.

Πλέον, η πρόταση της Unicredit ανοίγει πλέον για τα καλά την υπόθεση της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Alpha Bank και αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων.

Παράλληλα, η ολοκλήρωση του deal της ΔΕΗ βάζει σε ανοδική αναθεώρηση τις εκτιμήσεις του επιχειρηματικού πλάνου του ομίλου, προσφέρει μεγαλύτερη ορατότητα και κλείνει μια ακόμα εκκρεμότητα της αγοράς.

Τέλος, και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία, όπως το πλεόνασμα και οι τουριστικές αφίξεις, συμπληρώνουν μια εικόνα που αναζητά ευκαιρία να κεφαλαιοποιηθεί

Λεπτές ισορροπίες

Αξίζει να σημειωθεί πως και αν και η επενδυτική βαθμίδα «υπόσχεται» σημαντικές εισροές κεφαλαίων στην αγορά, υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα είχε ήδη αναβαθμιστεί σε investment grade από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να λάβει την πολυπόθητη ώθηση.

Οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν εκείνη την περίοδο την χώρα, σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις προκάλεσαν μια πτωτική πορεία που χρειάστηκαν έξι εβδομάδες για να «ανακοπεί».

«Δυστυχώς τα καλά νέα της επενδυτικής βαθμίδας ήρθαν εν μέσω ενός άσχημου διεθνούς κλίματος, τόσο λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, όσο και λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, του ενεργειακού κόστους και των προβλημάτων στην τροφοδοτική αλυσίδα από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ και της Κίνας» σημειώνει ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Αυτά τα αρνητικά έχουν κάνει την εμφάνιση τους εδώ και 4-5 μήνες και δυστυχώς έχουν αναστείλει την ανοδική τάση της αγοράς και μάλιστα έχουν δημιουργήσει και μια σχετική διχογνωμία για το αν τελικώς θα πρέπει να περιμένουμε τις εισροές ή όχι» τονίζει και προσθέτει πως:

«Σε αυτό το δύσκολο κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν θα έχουμε το 100% των θετικών επιδράσεων της επενδυτικής βαθμίδας».

Παρά τις λεπτές ισορροπίες, οι αναλυτές δείχνουν να κρατούν μια συγκρατημένη αισιοδοξίας, με τον Νίκο Χρυσοχοΐδη να τονίζει πως «η ελληνική οικονομία έχει δείξει ότι έχει δυναμική, έχει ανάπτυξη και θα μπορούσε να έχει θετική πορεία και για το 2024, εάν υποθέσουμε ότι και ο τουρισμός, αλλά και οι υπόλοιποι κλάδοι αιχμής της χώρας συνεχίσουν με την ίδια ανάπτυξη που είχαν το 2023».