ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί πέφτουν τα χρηματιστήρια - Ο ρόλος των τραπεζών και τα CDS

Γιατί πέφτουν τα χρηματιστήρια - Ο ρόλος των τραπεζών και τα CDS
AP Photo / Mark Schiefelbein

Η Deutsche Bank είναι το πιο πρόσφατο «βαρίδι» στην χρηματιστηριακή αγορά προκαλώντας το νεότερο τραπεζικό sell off, μετά την αμερικανική Silicon Valley Bank και την ελβετική Credit Suisse, με τους επενδυτές να ανησυχούν για μια διεύρυνση της κρίσης και σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα.

Μετά από μια σύντομη προσπάθεια ανάκαμψης, οι αγορές υπέκυψαν στις πιέσεις για ακόμα μια φορά την Παρασκευή 24/3, με φόντο τους ισχυρούς τραπεζικούς τριγμούς, την έντονη παρουσία των πωλητών και τα αυξημένα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και όλα αυτά στον απόηχο και των νέων αυξήσεων επιτοκίων που ανακοίνωσαν Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Και παρότι η FED μπορεί να μην τρόμαξε τις αγορές με τα επιτόκια, ωστόσο η τραπεζική κρίση δείχνει να έχει διάρκεια και να αγγίζει συστημικά μεγέθη και άλλων
Ευρωπαϊκών Τραπεζών που κάθε άλλο παρά εύκολα διαχειρίσιμα μπορούν να θεωρηθούν.

Όπως επισήμανε μιλώντας στο CNN Greece o Διευθύνων Σύμβουλος της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακής, Νίκος Χρυσοχοΐδης, «η αύξηση των CDS είναι που οδηγεί και πολλούς επενδυτές να πωλούν τις μετοχές τους».

«Με αυτό το κλίμα και χωρίς να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τα οικονομικά τους, για την υγεία των ισολογισμών τους, έχουμε μια αντίδραση ψυχολογική σε όλες τις τραπεζικές μετοχές και σε όλες τις αγορές».

Αντίστοιχα, σχολιάζοντας την κατάσταση των χρηματιστηρίων, ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακή επισημαίνει πως «οι αγορές ήδη τιμολογούν υψηλότερες ανταμοιβές κινδύνου στο κόστος χρηματοδότησης των ομολόγων και αυτό δημιουργεί ανησυχίες για την δυνατότητα αναχρηματοδότησης σε λογικά επίπεδα με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευστάθεια του συστήματος αλλά και το ρίσκο των αντισυμβαλλόμενων».

Πολιτικό βάρος στο ΧΑ

Στην χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε το ΧΑ πέρασε οριακά κάτω από τις 1.000 μονάδες, για ένα πολύ μικρό διάστημα και μόνο ενδοσυνεδριακά, με οδηγό τις απώλειες του τραπεζικού κλάδου, αν και σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο ΓΔΤ είχε άνοδο κατά 0,10%.

«Η πλαγιοανοδική στήριξη επανήλθε σε ισχύ μέχρι την Παρασκευή όταν το σκηνικό φορτίστηκε με νέα αύξηση της προσφοράς. Οι ταλαντωτές δεν έχουν μπει ακόμα σε υπερπωλημένες ζώνες τιμών, ωστόσο καταγράφεται αποφόρτιση των εβδομαδιαίων και μηνιαίων διαγραμμάτων.

Οι πωλητές αν και βρίσκουν απέναντι τους αξιόλογες δυνάμεις (βλ. τζίρο), σε κομβικά σημεία της τάσης έχουν κερδίσει μετά τις 2 Μαρτίου όλες τις μάχες και φαίνεται ότι θα επιχειρήσουν να ωθήσουν την αγορά προς ένα νέο χαμηλό κάτω από τις 1.000 μονάδες, το οποίο είναι και το σενάριο με τις περισσότερες πιθανότητες για τις επόμενες ημέρες», επισημαίνει σχετικά με την τεχνική εικόνα του ΓΔΤ ο Μάνος Χατζηδάκης.

Στην περίπτωση της εγχώριας αγοράς υπάρχει ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου και έχει πολιτικό χαρακτήρα. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη προκάλεσε τους πρώτους τριγμούς της χρονιάς στο ΧΑ τον Φεβρουάριο, βάζοντας τέλος στο καλύτερο ράλι της τελευταίες οκταετίας και αμέσως μετά οι τραπεζικές πιέσεις έβαλαν τέλος στην αισιοδοξία των αναλυτών και των επενδυτών για ένα «momentum ανόδου» και είσοδο νέων αγοραστών.

Σε αυτό το μέτωπο, την Παρασκευή 24/3 ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα «αισιοδοξίας», ο οποίος επισήμανε πως «η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023», κάτι που ενδεχομένως να αλλάξει το πρόσημο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.