Χρηματιστήρια: Επαναφορά με ισχυρή άνοδο - Κέρδη 2,37% στην Αθήνα
Ανανεώθηκε:
Άλμα 2,34% κατέγραψε στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης 14/3 το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές κατάφεραν να αλλάξουν το πτωτικό κλίμα που προκλήθηκε μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.
Αρωγός προς αυτή την κατεύθυνση ήταν τόσο η άμεση αντίδραση των οικονομικών αρχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι οποίες έσπευσαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές, όσο και τα θετικά δεδομένα για τον αμερικάνικο πληθωρισμό, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα και στηρίζουν το σενάριο για ηπιότερη νομισματική πολιτική από την Fed.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής διαμορφώθηκε στο 6% σε ετήσια βάση και στο 0,4% σε μηνιαία βάση, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και καταγράφοντας υποχώρηση από τον ετήσιο ρυθμό 6,4% τον Ιανουάριο.
Πιο αναλυτικά, στις 17:19 ο Γενικός Δείκτης Τιμών ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 2,34% στις 1.074,07 μονάδες, με τζίρο στα 139,94 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά στο %, καθώς οι αγορές αντιδρούν στις χθεσινές απώλειες στις ευρωπαϊκές μετοχές των τραπεζών, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των ασφαλιστικών οι οποίες είχαν τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων σχεδόν τριών μηνών, με ενδοσυνεδριακές απώλειες κατά 5,7%.
Υπενθυμίζεται πως η συνολική αξία των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον MSCI World Financials Index και στον MSCI EM Financials Index υποχώρησε κατά περίπου 465 δισ. δολάρια από την Παρασκευή μέχρι και το κλείσιμο της Δευτέρας 13/3.
Αντίστοιχο είναι το κλίμα και στις ΗΠΑ, όπου οι βασικοί δείκτε στην Wall Street κινήθηκαν σε θετικό έδαφος στο άνοιγμα των αγορών με τον Dow Jones να κερδίζει 449 μονάδες, τον S&P 500 να προσθέτει 2% και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,2%.
Ψύχραιμα μηνύματα από ΗΠΑ και ΕΕ
Για πρώτη φορά μετά το 2008 μια τράπεζα στις ΗΠΑ χρεοκοπούσε, ξυπνώντας μνήμες από τη Lehnman Brothers και όσα επακολούθησαν, όμως όπως αναφέρουν στο CNN Greece υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, δεν τίθεται λόγος ανησυχίας, καθώς όχι μόνο οι δύο περιπτώσεις δεν έχουν καμία σχέση αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον αλλά και η αντίδραση των εποπτικών αρχών είναι πολύ διαφορετικές.
Οι αμερικανικές αρχές «δοκίμασαν» τα αντανακλαστικά τους και προχώρησαν αμέσως στη λήψη έκτακτων μέτρων για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.
Οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι πελάτες της τράπεζας που κατέρρευσε θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους από σήμερα και σύστησαν ένα νέο μηχανισμό διευκόλυνσης προκειμένου να δοθεί στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) κατέστησε επίσης ευκολότερο το να δανειστούν οι τράπεζες από αυτή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ενώ σήμερα 13/3 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως όλοι οι καταθέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων τα κεφάλαια υπερβαίνουν το ανώτατο όριο ασφάλισης από το κράτος, θα καλυφθούν.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαβεβαίωσε πως δεν «βλέπει» επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την πτώχευση της Silicon Valley Bank, ενώ η Κομισιόν ανακοίνωσε πως παρακολουθεί και αυτή τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρότι η εν λόγω τράπεζα έχει περιορισμένη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.