ΑΓΟΡΕΣ

Silicon Valley Bank: Νηνεμία στις αγορές μετά την «καταιγίδα» της SVB

Silicon Valley Bank: Νηνεμία στις αγορές μετά την «καταιγίδα» της SVB
EUROKINISSI

Σε θετικό πρόσημο επέστρεψαν οι κυριότεροι δείκτες σε Ευρώπη και Αθήνα την Τρίτη 14/3 με τη νέα συνεδρίαση να καταγράφει την αντίδραση των επενδυτών στις χθεσινές απώλειες, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

Η «καταιγίδα» στον τραπεζικό κλάδο ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει φόβους για μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση και να προκαλέσει ισχυρές απώλειες.

Μάλιστα, η συνολική αξία των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον MSCI World Financials Index και στον MSCI EM Financials Index υποχώρησε κατά περίπου 465 δισ. δολάρια από την Παρασκευή μέχρι και το κλείσιμο της Δευτέρας 13/3.

Ωστόσο η άμεση αντίδραση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών οικονομικών αρχών φαίνεται να καθησύχασε την αγωνία επενδυτών και αναλυτών που σύντομα άρχισαν να αντιδρούν για να καλύψουν τις απώλειες στις αγορές.

Αντιδράσεις από Χρηματιστήριο Αθηνών και Stoxx 600

Η βουτιά στη συνεδρίαση της Δευτέρας 3/3 το Χρηματιστήριο Αθηνών στον απόηχο των διεθνών πιέσεων φαίνεται να είχε σύντομη διάρκεια καθώς οι επενδυτές σήμερα επέστρεψαν, αν και διαστακτικά. Συγκεκριμένα, στις 15:42 ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραφε άνοδο 1,50% στις 1.065,33 μονάδες.

Υπενθυμίζευται πως η χρηματιστηριακή αγορά της Ελλάδας έκλεισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας στις 1.049,55 μονάδες, περιορίζοντας τις απώλειες στο 0,64%, ενώ ενδοσυνεδριακά η πτώση είχε φτάσει στο 2,94%.

Στο ίδιο κλίμα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες δείχουν να αναζητούν περνούν σε κερδοφορία. Τόσο ο γερμανικός, όσο και ο γαλλικός δείκτης κατέγραψαν άνοδο περίπου κατά 1,75% και 1,65%, αντίστοιχα, την ώρα που ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραφε άνοδο κατά 1,46%.

Ωστόσο υπενθυμίζεται πως χθες, οι ευρωπαϊκές μετοχές των τραπεζών, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των ασφαλιστικών κατέγραψαν σημαντική πτώση και είχαν τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων σχεδόν τριών μηνών, με ενδοσυνεδριακές απώλειες κατά 5,7%.

Αισιόδοξο κλίμα και στις ΗΠΑ

Η Wall Street δεν άργησε να περάσει σε θετικό επίπεδο ξεπερνώντας το αρχικό σοκ, καθώς εν μέσω της αναταραχής που έχει δημιουργήσει η διπλή τραπεζική κατάρρευση στις αγορές, οι επενδυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης στη νομισματική πολιτική της Fed.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε τη Δευτέρα με πτώση 0,28%, ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με άνοδο 40,45% και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με ήπια πτώση κατά 0,15%.

Σημειώνεται πως σήμερα ανακοινώνονται τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Φεβρουάριο.

Μέτρα στήριξης και ψύχραιμα μηνύματα

Για πρώτη φορά μετά το 2008 μια τράπεζα στις ΗΠΑ χρεοκοπούσε, ξυπνώντας μνήμες από τη Lehnman Brothers και όσα επακολούθησαν, όμως όπως αναφέρουν στο CNN Greece υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, δεν τίθεται λόγος ανησυχίας, καθώς όχι μόνο οι δύο περιπτώσεις δεν έχουν καμία σχέση αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον αλλά και η αντίδραση των εποπτικών αρχών είναι πολύ διαφορετικές.

Η αντίδραση των αμερικανικών αρχών ήταν να προζωρήσουν αμέσως στη λήψη έκτακτων μέτρων για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι πελάτες της τράπεζας που κατέρρευσε θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους από σήμερα και σύστησαν ένα νέο μηχανισμό διευκόλυνσης προκειμένου να δοθεί στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) κατέστησε επίσης ευκολότερο το να δανειστούν οι τράπεζες από αυτή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ενώ σήμερα 13/3 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως όλοι οι καταθέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων τα κεφάλαια υπερβαίνουν το ανώτατο όριο ασφάλισης από το κράτος, θα καλυφθούν.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαβεβαίωσε πως δεν «βλέπει» επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την πτώχευση της Silicon Valley Bank, ενώ η Κομισιόν ανακοίνωσε πως παρακολουθεί και αυτή τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρότι η εν λόγω τράπεζα έχει περιορισμένη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.