Πετρέλαιο: Φόβοι για απώλειες έως και 3 εκατ. βαρελιών την ημέρα λόγω των κυρώσεων στην Ρωσία
Οι τιμές του αργού brent θα μπορούσαν εύκολα να ξεπεράσουν και πάλι τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, εάν οι απώλειες προμήθειας από τη Ρωσία πλησιάσουν τα 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ.
Σύμφωνα με το Διεθνές Φόρουμ Ενέργειας (IEF), η αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να χάσει μεταξύ ενός και τριών εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως από τη Ρωσία όταν τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού αργού δια θαλάσσης, τον επόμενο μήνα.
Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν πολλές προβλέψεις και πολλές εικασίες για το τι μπορεί να συμβεί με το εμπάργκο, αλλά αυτή είναι η στιγμή που θα δείτε πραγματικά τα ρωσικά βαρέλια να βγαίνουν από την αγορά», δήλωσε στο Bloomberg ο McMonigle, Γενικός Γραμματέας του IEF.
Εάν χαθούν 3 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου, το brent θα ξεπεράσει εύκολα τα 100 δολάρια το βαρέλι, σημειώνει και επισημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη αστάθεια καθώς ξεκινά το εμπάργκο, επειδή δεν θα υπάρχει μεγάλη διαφάνεια σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των ρωσικών βαρελιών που αποσύρονται από την αγορά.
«Έτσι, οι τιμές του brent θα μπορούσαν να πάνε «πολύ πάνω από τα 100 δολάρια» με μεγάλη μεταβλητότητα, κάτι που δεν είναι καλό για την αγορά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Το πρωί της Τετάρτης 2/11 η τιμή του brent σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,06% στα 94,68 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά η τιμή πλησίασε και τα 96 δολάρια.
Σημειώνεται πως στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2,037 ευρώ το λίτρο και για το πετρέλαιο κίνησης στα 2,109 ευρώ.
Πλαφόν σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και περιορισμοί στις εισαγωγές
Υπενθυμίζεται πως το νέο πακέτο κυρώσεων εισάγει στη νομοθεσία της ΕΕ τη βάση για τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών που σχετίζεται με τη θαλάσσια μεταφορά ρωσικού πετρελαίου για τρίτες χώρες και περαιτέρω περιορισμούς στη θαλάσσια μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε τρίτες χώρες.
Συγκεκριμένα, θα απαγορευτεί η παροχή θαλάσσιων μεταφορών και η παροχή τεχνικής βοήθειας, μεσιτείας ή χρηματοδότησης ή οικονομικής βοήθειας σχετικά με τη θαλάσσια μεταφορά αργού πετρελαίου σε τρίτες χώρες (από τον Δεκέμβριο του 2022) ή προϊόντων πετρελαίου (από τον Φεβρουάριο 2023) που προέρχονται στη Ρωσία ή εξάγονται από τη Ρωσία. Η παρέκκλιση του ανώτατου ορίου τιμής θα επέτρεπε την παροχή των μεταφορών και αυτών των υπηρεσιών εάν το πετρέλαιο ή τα προϊόντα πετρελαίου αγοράζονται με ή κάτω από ένα προκαθορισμένο ανώτατο όριο τιμής. Η νέα απαγόρευση για τα πλοία της ΕΕ να παρέχουν θαλάσσια μεταφορά τέτοιων προϊόντων σε τρίτες χώρες θα ισχύει από την ημερομηνία κατά την οποία το Συμβούλιο θα αποφασίσει ομόφωνα να εισαγάγει το ανώτατο όριο τιμών.
Όσον αφορά το εμπόριο, η ΕΕ επεκτείνει την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων χάλυβα που είτε προέρχονται από τη Ρωσία είτε εξάγονται από τη Ρωσία.
Περαιτέρω περιορισμοί στις εισαγωγές επιβάλλονται επίσης σε χαρτοπολτό και χαρτί ξύλου, τσιγάρα, πλαστικά και καλλυντικά, καθώς και στοιχεία που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία κοσμημάτων, όπως πέτρες και πολύτιμα μέταλλα, τα οποία συνολικά δημιουργούν σημαντικά έσοδα για τη Ρωσία. Θα περιοριστεί επίσης η πώληση, η μεταφορά ή η εξαγωγή πρόσθετων αγαθών που χρησιμοποιούνται στον τομέα των αερομεταφορών.