ΑΓΟΡΕΣ

Η ανησυχία για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη «βύθισαν» τις αγορές σε Αθήνα και Ευρώπη

Η ανησυχία για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη «βύθισαν» τις αγορές σε Αθήνα και Ευρώπη
Αθήνα και Ευρώπη ξεκίνησαν τη συνεδρίαση της ημέρας υποκύπτοντας στις διεθνείς πιέσεις INTIME

Στην πτωτική πορεία των τελευταίων δύο εβδομάδων επανήλθε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας τις έντονες απώλειες των διεθνών αγορών, παρά την θετική ανάπαυλα της Τρίτης. Αθήνα και Ευρώπη υπέκυψαν στις διεθνείς πιέσεις και πρωταγωνιστή την ανησυχία των επενδυτών για την πορεία του πληθωρισμού και την ανάπτυξη, αλλά και τις εξελίξεις στην ενεργειακή κρίση.

Παράλληλα, το αρνητικό ξεκίνημα ήρθε μετά από μια δύσκολη νύχτα για τις αγορές στην Ασία, όπου οι κυριότεροι δείκτες είχαν απώλειες σχεδόν 2%, με φόντο το νέο χαμηλό ρεκόρ του S&P για το 2022 στη χθεσινή συνεδρίαση στην Wall Street, με φόντο το πρόστιμο των εποπτικών αρχών σε 16 εταιρείες του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των Barclays, Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, Goldman Sachs, Morgan Stanley και UBS.

Το συνολικό οικονομικό ύψος των προστίμων καταγράφηκε στο 1,8 δισ. δολάρια, καθώς το προσωπικό τους συζητούσε συμφωνίες επενδυτικού περιεχομένου από προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές και εφαρμογές.

Όμως στα μέσα της ημέρας η ανακοίνωση της Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) για έκτακτες αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, από σήμερα μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου, πέτυχε σε πρώτο στάδιο τον στόχο της να συγκρατήσει την άνοδο των αποδόσεων που σημειώνουν οι κρατικοί τίτλου της χώρας και την έντονη ανασφάλεια στα χρηματιστήρια.

Σε αυτό το κλίμα, στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης Αθηνών δεν επέστρεψε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και παρέμεινε μεταξύ 780 – 790 μονάδων.

Συγκεκριμένα, στις 15:07 ο ΓΔΤ ήταν στις 790,50 μονάδες με πτώση 0,99% και τζίρο στα 40,84 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας ήπια ανάκαμψη από την ενδοσυνεδριακή πτώση του -1,56%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι αγορές βρέθηκαν υπό πίεση σε όλους τους κλάδους και ο Stoxx 600 κινήθηκε την ίδια ώρα στις 382,47 μονάδες με πτώση 1,49%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης υποχώρησε σχεδόν κατά -1% στις πρώτες διαπραγματεύσεις με οδηγό των απωλειών των τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχασε κοντά στο 2,4%, παρότι χθες Τρίτη επιχείρησε να διακόψουν το τριήμερο πτωτικό σερί, κατά τις οποίες η Ευρώπη έχασε συνολικά 4,8%, με φόντο την εκλογή της Τζόρτζια Μελόνι, τους φόβους για οικονομική ύφεση και την έντονη πίεση από την πτώση της στερλίνας στην Μεγάλη Βρετανία.

Στο ευρύτερο οικονομικό κλίμα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εμφάνισε αύξηση κατά 5% σε σχέση με χθες, φθάνοντας πριν από λίγο στη δευτερογενή αγορά ομολόγων το 5,05%, υπό το βάρος ρευστοποιήσεων, καθώς οι αναλυτές προεξοφλούν μία νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Οκτώβριο.

Να θυμίσουμε πως την Τρίτη οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης βρέθηκαν σε νέα υψηλά επίπεδα πολλών ετών. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις αυξήθηκαν στις αρχές της συνεδρίασης κατά 2-5 μονάδες βάσης στις περισσότερες αγορές.

Το δολάριο σήμερα σημείωσε άνοδο 0,43% μετά την διαβεβαίωση του Λευκού Οίκου στις ΗΠΑ πως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδυναμώσει το ισχυρό νόμισμα και η στερλίνα συνέχισε την πτωτική της πορεία με φόντο την αρνητική κριτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον νέο της σχέδιό για φορολογικές περικοπές. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Moody’s η οποία προειδοποίησε πως την βρετανική κυβέρνηση πως κινδυνεύει να κάνει μόνιμη ζημιά και την κάλεσε να επαναξιολογήσει την πολιτική της.

Την ίδια ώρα, οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν νέα άνοδο που ξεπέρασε ακόμη και το 20%, μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream, μετά τις απειλές της Ρωσίας πως «μπορεί να διακόψει την προμήθεια από την Ουκρανία», με την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντά πως η σοβαρή βλάβη σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου από την Ρωσία προκλήθηκε «ηθελημένα».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της Ευρώπης με την Ρωσία, στον απόηχο των δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση 4 ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία.