ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει το «σκληρό» δολάριο – Πώς επηρεάζει τις αγορές

Τι σημαίνει το «σκληρό» δολάριο – Πώς επηρεάζει τις αγορές
Η άνοδος του αποδίδεται στην αύξηση των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό AP

Λίγες είναι οι επενδύσεις που έχουν αυξήσει την αξία τους φέτος, όμως το δολάριο έχει καταφέρει να διακριθεί με διαφορά, καθώς κατάφερε να καταγράψει ετήσια άνοδο σχεδόν 18,11%, ξεπερνώντας το υψηλό 20ετίας, που είχε αγγίξει την προηγούμενη εβδομάδα.

Η άνοδος του αποδίδεται στην αύξηση των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve) στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό, να βοηθήσει την οικονομία των ΗΠΑ να αποδείξει πως είναι πιο ανθεκτική από τις υπόλοιπες και να νικήσει τον φόβο που επικρατεί στις αγορές για μια επικείμενη ύφεση.

Να σημειώσουμε πως την Παρασκευή, το ευρώ σημείωσε πτώση 0,16% έναντι του δολαρίου, αν και την προηγούμενη Δευτέρα κατέγραψε άνοδο έως και 1,6% έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, αγγίζοντας την υψηλότερη τιμή από τον Μάρτιο, στα περίπου 1,0198 δολάρια.

Τι σημαίνει το «σκληρό» δολάριο για τις αγορές

Στη λίστα των θετικών επιδράσεων, βρίσκεται μόνο ένα. Το ισχυρό δολάριο είναι καλά νέα για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν εισαγόμενα προϊόντα και τους Αμερικανούς τουρίστες στο εξωτερικό που βγαίνουν κερδισμένοι από την ισοτιμία του συναλλάγματος, καθώς «σκληρό» δολάριο σημαίνει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη «εκτός».

Όμως η λίστα των αρνητικών είναι μεγαλύτερη. Παρότι το ισχυρό δολάριο βοηθάει την Fed να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, το 20ετές υψηλό δημιουργεί προβλήματα στα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων πολυεθνικών – στις ΗΠΑ, καθώς μειώνει την αξία των πωλήσεων και της αντίστοιχης κερδοφορίας από τις διεθνείς υπηρεσίες.

Σε επίπεδο επιχειρήσεων, ήδη δύο εταιρείες, η Microsoft και η Nike, έχουν σταθεί το «πρόβλημα» του ισχυρού δολαρίου με ειδική αναφορά στα οικονομικά αποτελέσματα των τελευταίων μηνών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το cnn.com, μεταξύ των αρνητικών βρίσκεται και το ενδεχόμενο να προκαλέσει νέα συρρίκνωση στις τιμές του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων που συναλλάσσονται σε δολάριο. Βέβαια, αν και τα χαμηλότερα ενεργειακά κόστη θα ήταν καλά νέα για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, μια μακρά πτωτική πορεία στις τιμές του πετρελαίου θα ήταν άσχημα νέα για τις ευρύτερες αγορές.

Το ίδιο ισχύει και για τον χρυσό, το οποίο έχει ήδη πληγεί από την άνοδο του δολαρίου. Το πολύτιμο μέταλλο έχει σημειώσει πτώση περί το 6% μέσα στο 2022, ενώ αντίστοιχη πορεία είχαν και τα κρυπτονομίσματα.