ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έχασε και τις 800 μονάδες – Χαμηλό 20ετίας για το ευρώ

Χρηματιστήριο: Έχασε και τις 800 μονάδες – Χαμηλό 20ετίας για το ευρώ
Το ευρώ βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2002 έναντι του δολαρίου INTIME NEWS

Κάτω από τις 800 μονάδες διαπραγματεύεται ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας απώλειες άνω του 1%.

Την ίδια στιγμή, το ευρώ βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2002 έναντι του δολαρίου, αποτυπώνοντας τη δεινή κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, στις 12 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματευόταν στις 796,07 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 1,18% ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 14,4 εκατ. ευρώ

Η πτώση έρχεται σε συνέχεια της αβεβαιότητας που υπάρχει και στις διεθνείς αγορές, καθώς ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη καταγράφει πτώση 0,65% ενώ αντίστοιχα ο δείκτης CAC στο Παρίσι καταγράφει πτώση 0,89%.

Η αρνητική εικόνα στις αγορές έρχεται να προστεθεί στη σταθερή διολίσθιση του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου, με το ευρώ να διαπραγματεύεται στο 1,0135 έναντι του δολαρίου, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002 με τις ημερήσιες απώλειες να υπερβαίνουν το 1%.

Όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, η πτώση οφείλεται αφενός στις εκτιμήσεις για πέρασμα των ευρωπαϊκών οικονομιών σε ύφεση αλλά και σε προβλέψεις ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια του ενιαίου νομίσματος δεν θα είναι τόσο ισχυρές όσο αρχικά είχε προβλεφθεί. Και αυτό γιατί η πίεση στην ανάπτυξη κάνει την ΕΚΤ πιο διστακτική ως προς τη σύσφιξη της οικονομικής της πολιτικής σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Οι απώλειες έρχονται σε συνέχεια ενός από τα χειρότερα εξάμηνα για τις αγορές υπό την πίεση του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και της παγκόσμιας ύφεσης.

Συγκεκριμένα, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, ο οποίος καταγράφει την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών εμφάνισε για το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2022 τις υψηλότερες απώλειές του από το 1990, δηλαδή τη χρονιά την οποία δημιουργήθηκε.

Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρώτο εξάμηνο ήταν το χειρότερο από το 1970 ξυπνώντας μνήμες από την εφιαλτική δεκαετία του ΄70. Από την αρχή του 2022, που χαρακτηρίστηκε από υψηλό πληθωρισμό, εκτίναξη των τιμών των καυσίμων και μεγάλες απώλειες στο πραγματικό εισόδημα. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 15,31%, ο τεχνολογικός Nasdaq «βυθίστηκε» 29,51%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση σε ένα εξάμηνο στην ιστορία του, ενώ ο S&P 500 έχασε 20,52%.

Αντίστοιχα, στην Ευρώπη, οι απώλειες για τον γερμανικό DAX στο πρώτο εξάμηνο του έτους να έφτασαν το 19,5% ενώ στην Ελλάδα συνολικά από την αρχή του έτους η πτώση ξεπέρασε το 9%.