Αγορές: Χαμηλά τριμήνου για το Χρηματιστήριο μετά το sell-off
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών επέστρεψε το Χρηματιστήριο, μετά τις βίαιες πωλήσεις στη συνεδρίαση της Τρίτης.
Οι φόβοι για μείωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, η ανησυχία για την ύφεση στις διεθνείς αγορές, οι κερδοσκοπικές πιέσεις στα ομόλογα και οι πιέσεις από το πέρασμα της Wall Street σε «bear market» δημιούργησαν την «τέλεια καταιγίδα» που έπληξε τη Λεωφόρο Αθηνών.
Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 4,6% στις 822,84 μονάδες, έχοντας καταγράψει ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο -5,10%, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 116,50 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,69%, στις 1.981,17 μονάδες, ενώ αυτός της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες -4,75% στις 1.295,23 μονάδες.
«Σφυροκόπημα» δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές με το σχετικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 6,34% στις 531,38 μονάδες.
Ως προς τις επιμέρους μετοχές, ανάμεσα σε αυτές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η Μυτιληναίος κατέγραψε απώλειες 7,4% και η Εθνική Τράπεζα 7,15% ενώ πάνω από το 6% της αξίας τους έχασαν οι μετοχές των ΟΤΕ, Πειραιώς και Quest, Αντίστοιχα, με απώλειες άνω του 5% έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Σαράντης, Λάμδα και ΔΕΗ και άνω του 4% ήταν οι απώλειες για τις Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Titan, ΕΛΧΑ και Βιοχάλκο.
Κερδοσκοπικές πιέσεις στα ομόλογα
Την ίδια στιγμή, στη δίνη των κερδοσκοπικών πιέσεων βρέθηκαν και τα ελληνικά ομόλογα, καθώς οι δηλώσεις Λαγκάρντ της προηγούμενης Πέμπτης έχουν άμεσο αντίκτυπο στο κρατικό χρέος.
Σε απόλυτες τιμές, το πενταετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται σε κλοιό ρευστοποιήσεων και η απόδοσή του διαμορφώνεται στο 3,62%, ήτοι 12,19% υψηλότερα σε σχέση με χθες.
Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται υπό πίεση με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 4,62%, ήτοι 4,60% υψηλότερα σε σχέση με χθες. Το 15ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται υπό πίεση με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 4,66%, ήτοι 4,61% υψηλότερα σε σχέση με χθες.