ΑΓΟΡΕΣ

Επενδυτικός «παράδεισος» η ελληνική ενεργειακή αγορά

Επενδυτικός «παράδεισος» η ελληνική ενεργειακή αγορά

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας της επιτρέπει να διαδραματίσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων, κάτι που πολλοί διεθνείς επενδυτές έχουν ήδη εντοπίσει.

Σύμφωνα με τις κοινές εκτιμήσεις των επενδυτών η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό ενεργειακό κόμβο στη μεταφορά ενέργειας από την Ανατολή στη Δύση μέσα από την υλοποίηση έργων κατασκευής αγωγών, την διασυνοριακή διασύνδεση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και από τα εναλλακτικά μέσα Ασφάλειας Εφοδιασμού μέσω των υπεράκτιων αποθεμάτων της Μεσόγειου (π.χ. τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου).

Η μεγάλη διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικής, υδροηλεκτρικής, γεωθερμικής, ηλιακής, ηλιοθερμικής, καθώς και ενέργειας από βιομάζα) σε συνδυασμό με τα εν εξελίξει έργα υποδομών μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα (αγωγοί αερίου ΤΑΡ-IGB-EastMEd, έρευνες πετρελαίου), αποτελούν ένδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της χώρας, ως βασικού πλέον παίκτη στη διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος της Ε.Ε., προσφέροντας σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε όλους του επιμέρους τομείς του κλάδου της ενέργειας.

Έτσι, οι βασικές επενδυτικές ευκαιρίες αφορούν στη δημιουργία νέων υποδομών για την μεταφορά φυσικού αερίου (τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου, αγωγοί φυσικού αερίου, συστήματα διανομής φυσικού αερίου), σε διεθνείς διαγωνισμούς για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ (αιολικά και ηλιοθερμικά πάρκα, έργα βιομάζας και γεωθερμίας κλπ), στις εν εξελίξεις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών ενεργειακών επιχειρήσεων, στη διασύνδεση του κεντρικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τα Ελληνικά νησιά, καθώς και η αναβάθμιση/επέκταση των διασυνοριακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας (Maritsa East, EuroAsia InterConnector)!

Έχοντας διαγνώσει αυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες πολλοί επενδυτές εγνωσμένου κύρους έχουν τοποθετηθεί δυναμικά στην ελληνική αγορά ενέργειας την τελευταία τριαετία. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Enterprise Greece σε αυτούς περιλαμβάνονται οι εξής:

-Η Αμερικάνικη Third Point Gas εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Energan Oil & Gas (Ελληνική εταιρεία παραγωγής και εξερεύνησης πετρελαίων και αερίου) μέσω εισφοράς κεφαλαίου της τάξης των 60 εκατ. ευρώ.

-Η Qatar Petroleum International (QPI) και η Ελληνική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπέγραψαν συμφωνία για την απόκτηση συμμετοχής στο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας ΗΡΩΝ ΙΙ, σηματοδοτώντας την πρώτη επένδυση της QPI στην Ελλάδα. Το ΗΡΩΝ ΙΙ αποτελεί σήμερα το πιο αποδοτικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

-Η Κινεζική Shenhua προχώρησε σε συμφωνία συνεργασίας με την Copelouzos Group με αντικείμενο την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και την αναβάθμιση λιγνιτικών μονάδων παραγωγής, σε ένα επενδυτικό πλάνο αξίας 3 δισ. ευρώ.

-H κινεζική China State Grid εξαγόρασε το 24% του ΑΔΜΗΕ με τίμημα 320 εκατ. ευρώ.

-Το Καναδέζικο επενδυτικό ταμείο Fairfax Holdings, έχει γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος του Ελληνικού ενεργειακού ομίλου Μυτιληναίος, αποκτώντας ποσοστό 5% στο μετοχικό κεφάλαιο, αξίας περίπου 30 εκατ. ευρώ.

-Η αμερικάνικη York Capital Management ανακοίνωσε επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, αποκτώντας 10% συμμετοχή στον Ελληνικό ενεργειακό όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

parapemptiko