Αξιολόγηση: Σε «μικρή υποχώρηση» πάει πλέον η κυβέρνηση
Ο κύβος ερρίφθη! Το ΔΝΤ φαίνεται ότι παραμένει στο πρόγραμμα. Και είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον Β. Σόιμπλε, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχοντας βάλει "νερό στο κρασί της", έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Οι αναθεωρημένοι κυβερνητικοί στόχοι, σύμφωνα με στελέχη που γνωρίζουν την τακτική των διαπραγματεύσεων, εξειδικέυονται στο τετράπτυχο:
- Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, με το γρήγορα να έχει, πλέον, μεταφερθεί στο Φεβρουάριο.
- Να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση η Ελλάδα τον Μάρτιο (συνεδρίαση Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 9 Μαρτίου).
- Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα να περιοριστούν, όσο πιο πολύ γίνεται -οι Γάλλοι προτείνουν μια πενταετία έναντι δέκα που ζητά ο Σόιμπλε.
- Ο δημοσιονομικός κόφτης να επεκταθεί και μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος (Αύγουστος 2018) χωρίς να υπάρχει η ανάγκη ποσοτικοποίησης των μέτρων τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να ψηφιστούν σήμερα.
Η συμμαχία όμως, Σόιμπλε - ΔΝΤ δεν επιτρέπει πλήρη υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, όπως παραδέχονται, ενώ έχοντας πλήρη γνώση της ταμειακής κατάστασης της χώρας δεν δείχνουν βιάζονται!
"Δεν υπάρχει προθεσμία" για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ενώ ήταν σαφής: "στο μεσοπρόθεσμο διάστημα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποια πιεστική επείγουσα χρηματοδοτική ανάγκη".
Ουσιαστικά η κυβέρνηση, εάν δεν αλλάξει τακτική και δεν δεχθεί μέτρα, θα παραμείνει "αιχμάλωτη" των ΔΝΤ - Σόιμπλε για καιρό αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των σκληρών δανειστών.
Όπως ερμηνεύουν στην κυβέρνηση τις δηλώσεις Σόιμπλε, ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών, σπεύδει να στηρίξει τον σύμμαχό του.
Υποστηρίζει (συνέντευξη στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung) ότι
"αν φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα έρθει νέο μνημόνιο"!
Και απειλεί ότι θα πρέπει να υπάρξει νέο μνημόνιο για την Ελλάδα καθώς το νέο σχέδιο χωρίς το ΔΝΤ είναι αναγκαίο να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Ο Β. Σόιμπλε, μάλιστα, επαναλαμβάνει την πάγια άποψή του να τερματιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ!
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσαν ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν ευνοεί τις μικρές γερμανικές τράπεζες όπου έχουν επενδύσει τα γερμανικά ταμεία των συνταξιούχων. Με το QE (φτηνό, δηλαδή, δανεισμό των τραπεζών) οι αποδόσεις τους είναι ελάχιστες και άρα οι συντάξεις είναι καθηλωμένες! Τυχόν κατάργηση του QE θα ανεβάσει την απόδοση των επενδύσεων, άρα και τις συντάξεις -γι' αυτό, εξηγούν από τον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομίας, ο Β. Σόιμπλε είναι κατά του QE.
Το ΔΝΤ επιμένει σε συγκεκριμένα μέτρα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις, να επαναφέρουν το θέμα της μείωσης των συντάξεων και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, δηλαδή μείωση του αφορολόγητου -"το κείμενο των Tomsen - Obstfeld στο blog του ΔΝΤ περιγράφει με σαφήνεια τη θέση του Ταμείου", είπε χαρακτηριστικά.Παράλληλα, το ΔΝΤ έχει εγκαταλείψει τη "γραμμή" για χαμηλά πλεονάσματα (ύψους 1,5%) και βρίσκεται σε κοινή γραμμή πλεύσης με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών για υψηλά πλεονάσματα τα οποία και τα συνδυάζει με μέτρα -"αν ο στόχος είναι υψηλότερος στο 3,5%, τότε θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα", επανέλαβε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Οι δηλώσεις του Τζέρι Ράις έρχονται ως απάντηση του Ταμείου στις επαφές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτου, με τους Γάλλους αξιωματούχους, Μ. Σαπέν και Π. Μοσκοβισί. Υψηλόβαθμα στελέχη του Μαξίμου επιμένουν ότι οι γάλλοι παραμένουν ως ισχυροί παίκτες στο παιχνίδι και στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, παρόλο που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα παραμείνουν στις θέσεις τους μετά τις γαλλικές εκλογές.